Васил Иванов пред „Труд“: Депутатът Недялко Славов опитва да заблуди хората. Мен не може

Депутатът от ГЕРБ Недялко Славов се опитва да заблуди хората с твърдението си, че в търга за обществената поръчка са участвали още пет дружества и нито едно от тях не е обжалвало резултатите от конкурса, заяви Васил Иванов пред „Труд“.

„Мен не може да заблуди, защото чудесно познавам схемите на обществените поръчки. Има три възможности за провеждането на тези процедури. Едната е пряко възлагане, втората – публична покана и накрая е открита процедура. При откритата процедура участват фирми, които могат да обжалват решението на общината. При публичната покана, за какъвто случай става дума в описания от Славов, съгласно Закона за обществените поръчки загубилите дружества нямат право на обжалване“, разясни Иванов и добави, че това е изпитана корупционна схема, когато кмет реши да даде поръчка на предварително избрана фирма. Причината – няма възможност за обжалване Според Иванов поръчката е смехотворна, защото от нея изобщо не може да се разбере какво точно е заданието. А самата фирма на Славов е създадена месец преди да получи заданието от местната управа.

Повод за коментара му беше твърдението на народния представител от ГЕРБ Недялко Славов, че напусналият Нова телевизия журналист дава за пример нещо, което е в реда на нещата и че никой от конкурентите му търга не е обжалвал резултата.

Вчера Васил Иванов даде пресконференция, в която показа обвързаността на директорката на „Новини и актуални предавания“ в Нова тв Дарина Сарелска със Славов. Журналистът обяви, че веднага след като Славов е престанал да бъде депутат от ГЕРБ през 2014 година, създава фирма, която пък моментално печели обществена поръчка за 57 000 лева. Възложител е община Златоград, чийто кмет Мирослав Янчев е негов съпартиец в ГЕРБ. Жената на Янчев пък е счетоводител във фирмата на Славов, спечелила поръчката. А Сарелска живее на семейни начала с брата на депутата.

Иванов коментира и твърденията, че при възлагането на поръчката не е имало конфликт на интереси: „Първо, кметът Янчев е кум на депутата Славов. Второ - по това време и двамата са в ръководството на местната организация на ГЕРБ“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Георги Бойков

Този уебсайт използва "бисквитки"