Васил Петров - Джаз и романтика

С нов репертоар и специална шина на крака, заради скорошна травма и операция, Васил Петров тръгна на национално лятно турне, с което отбелязва 30 години на сцена. На открити сцени в редица градове в страната, заедно с Врачанска филхармония той ще изпълни най-популярните си песни с нов аранжимент и различно звучене, както и вечните любовни хитове от каталога на „Бийтълс“ и Франк Синатра.

Лятното турне The Best of  Васил Петров стартира във Варна тази седмица, като концертът бе част от програмата на Музикалния фестивал Варненско лято. Петров се появи на сцената с шина на крака, тъй като само преди дни е претърпял инцидент в Банско. Джазменът разказа, че стъпил накриво, докато се качвал в такси. Първоначално той е отишъл в болницата в Благоевград, но след консилиум на ръководството преценили, че е по-добре да го пратят в София. Неговата половинка Маргарита Тошева го закарала с тяхната кола, а в „Света Анна“ го оперирали по спешност.

Въпреки травмата, както винаги стилен и в чудесна форма, той пя през цялото време прав и радваше публиката си, която му се отблагодари с бурни аплодисменти и го повика няколко пъти на бис.

Последва концерт и в Летния театър на Велико Търново, а снощи беше шоуто му и в Кърджали. Тази вечер музикалната обиколка продължава в Карнобат, на 17 август – Бургас, 18 август – Поморие, 19 август – Свети Влас, амфитеатър „Арена“ и 1 септември – Пловдив на Античния театър, където открива есенния сезон на изкуствата.

Специалната програма отбелязва 30 години в музикалния свят на Васил Петров с най-доброто от неговия репертоар. Включени са избрани песни, с мащабна оркестрация с джаз нюанси, заедно с Врачанската филхармония с диригент Христо Павлов.

В програмата на концертите са любимите песни на Петров от различни негови албуми, като за първи път има и поредица от латино теми, както и познатите, но в напълно нови аранжименти авторски „Другият“ и „Подслон в дъжда“, поп класиките Killing me softly, Can`t take my eyes of off you, френската класика на Мишел Легранд I will wait for you,  някои от знаковите песни на „Бийтълс“ като Yesterday, Michelle, рок класиката Soldier of fortune и евъргрийните на Франк Синатра – My Way,  Fly me to the moon, New York, New York и още много други теми от 14-те му албума записани през годините.

Специален гост в програмата е цигуларката с многобройни награди от международни конкурси Зорница Иларионова. Тя ще партнира на Васил Петров в няколко песни и  представя класически и филмови теми, отличени с награди Оскар. За джаз линията се грижат Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас) и Кристиан Желев (барабани).

Васил Петров е една от емблемите на българския джаз, известен е със своя винаги елегантен стил на сцената и с изпълнението си най-вече на песни за любов и романтика.

Той е роден в семейството на геодезист картограф и математичка. Кръстен е на своя дядо, който е основал хор “Кавал”. Баща му е свирил на хармоника. Семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов. Възпитаник е на Националната музикална академия “Панчо Владигеров”, която завършва в класа на известния композитор и педагог Ангел Заберски - баща. Скоро след това се утвърждава като водещ поп и джаз певец. През 1992 и 1994 г. е най-продаваният изпълнител в България.

През този период прави концерти в Хелзинки, Осло, Стокхолм, Белград и в Лилехамър - Норвегия (по време на Зимните Олимпийски игри), работи с Биг бенда на БНР и “Акустична версия”. Съвместно с композитора Васил Пармаков създава два поп албума, осъществява записи за БНР и БНТ. През 2004 г. издава албума си Be In Love Forever, в който са включени авторски песни. През 2007 г. записва кавър и видеоклип на руската песен “Подмосковные вечера”. Екстравагантното предизвикателство е повече от успешно. Следващият албум Pages също е с авторски песни. Текстовете са на холивудския актьор Бен Крос, с когото по онова време често изпълняват и дуети.

През 2008 г. певецът заминава за Ню Йорк. Там заснема черно-бял клип към песента My Way. Аранжиментът е на Ангел Заберски-син, солото на цигулка изпълнява Веско Ешкенази - концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам.

Васил Петров е носител на няколко награди от „Златният Орфей“, сред които за „изпълнител“ и за „албум на годината“ през 1994 г. През 1999 година, заедно с Орлин Горанов печелят Първа награда за песен за дуета им „Полюси“. През 2014-та е отличен със „Златно перо“, за изключителен принос към българската култура и изкуство.

 

Вдъхновява с най-красивите мелодии

За мен Васил Петров е един от най-красивите гласове, които съм чувала през живота си. Спомням си още когато започнах да се занимавам с музика много харесвах неговите песни - и “Другият” и всичките му останали хитове. Това е човекът, който ме е вдъхновявал изключително много през годините, който ме е обогатявал с най-красивите мелодии и когото имам честта да познавам, и да съм работила заедно с него. Много му благодаря за възможността, която ми е дал - още през 2006 г. ми се обади и ме покани да участвам в негов концерт.

Певицата Веси Бонева

 

Изпълнението му на “Другият” е специално

Историята на хита му “Другият” е наистина интересна. През 1995 г. съпругата ми Живка Шопова беше написала този текст, докато аз бях по работа в чужбина. Веднага ми хареса и написах музиката. Тогава ми се обади Васил Найденов, за да ме попита имам ли някое ново парче - пуснах му го, той каза, че е много хубаво, но нещо не отговаря на стила му. Същият сценарий след това се повтори и с Веселин Маринов. Реших да пробвам да се обадя на Васко Петров, като последен опит, ако не ще си го направя сам - той много го хареса и каза - правим го веднага. Тази песен е много специална за мен, най-вече благодарение на изпълнението му.

Музикантът Константин Цеков, ФСБ

 

Рисува мъдро и изтънчено

Свързващото звено между нас тримата с Васил Петров и Веси Бонева, с които направихме обща изложба в галерия “Нюанс” е, че аз рисувам на тяхната музика. Тя ме вдъхновява и определено ми влияе. Когато на времето Васко ми показа негови неща, му казах: “Ти си готов за изложба”. “Майтапиш се”, отговори ми той. После показа графиките си на “Аполония”. Но никога не им давам съвети - нито на него, нито на Веси. По-скоро обсъждаме детайли. Той рисува толкова изтънчено, толкова изразително, толкова мъдро - само с няколко линии постига посланията. И двамата притежават кода на изкуството - затова си позволяват да влязат в друг жанр.

Художникът Панчо Малезанов

Вечни хитове в нови версии на „Аполония“

На 3 септември Васил Петров ще се качи на сцената на 40-ото издание на празниците на изкуствата Аполония в Созопол. Заедно с Военния биг бенд към оркестъра на Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора и неговия диригент капитан Цветомир Василев Васил Петров ще зарадва публиката с авторски аранжименти на съвременна поп и рок музика. Изпълненията му показват как биха звучали Майкъл Джексън, Ерик Клептън, Лайнъл Ричи, Бон Джоуви и много други големи изпълнители в стил суинг джаз при акомпанимент на биг бенд. Концертът ще бъде с участието на музикантите Ангел Заберски-син, Венцислав Благоев, Владислав Мичев, Димитър Благоев, както и на струнен квартет Ars Nova и Overground brass band.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"