Васил Терзиев: Всички 10 станции на метрото, по които се работи в момента, се изпълняват в срок (СНИМКИ)

Първите три станции, през „Подуяне“, ще бъдат пуснати през 2026 г.

В момента се работи по 10 станции на метрото. Всички проекти от строителството на метрото по бул.“Владимир Вазов“, през „Слатина“ и в „Обеля“ се движат с добро темпо и в сроковете, в които са заложени, каза кметът на София Васил Терзиев при проверка на метростанция „Стадион Георги Аспарухов“, която е част от разширението на Линия 3, участък кв. "Хаджи Димитър – ж.к. Левски“, съобщават от Столична община.

Много съм доволен от прогреса по развитието на метрото, каза също Терзиев. По думите му заедно с изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев обсъдихме прогреса във всички направления и работата навсякъде върви в срок.

На проверката присъства и зам.-кметът по строителство, финанси и здравеопазване Иван Василев.

С тези нови 10 станции метрото ще поеме 46 % от градския транспорт. Това е добре за развитието на градския транспорт и всички хора, които ще имат възможността да използват метрото като най-бърз, удобен и екологичен транспорт, заяви също Терзиев.

Кметът Терзиев информира, че в момента е в процес на избор на изпълнител за подготовка на проекта за разширението на метрото към Студентски град. Наша отговорност е да се грижим за развитието на метрото като гръбнака на системата на градския транспорт, посочи също столичният кмет.

Участъкът от 3 км и 3 станции през „Подуяне“ по бул.“Владимир Вазов“ е изпълнен над 50%, съобщи инж. Стоян Братоев.

Той информира, че първата част от това метро трасе МС „Хаджи Димитър” – МС „Стадион Георги Аспарухов” е изпълнена на около 62%. С новите 3 станции още над 40 хил. души ще ползват метрото. Този участък свързва източните квартали на столицата "Хаджи Димитър", „Сухата река” и "Левски Г" със западните – „Овча купел” 1 и 2 и „Горна баня”, както и с другите две линии през центъра. Предварителните данни показват, че метро трасето ще спомогне за намаляване на трафика в участъка с около 25%  и на вредните емисии, изхвърляни от транспортните средства в града, с няколко хиляди тона годишно.

Участъкът „кв. Х. Димитър – ж.к. Левски“ се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 217,5 млн. лв. без ДДС.

В момента се извършват строителни работи на ниво перон, които трябва да приключат  през октомври т.г. Конструкцията на станцията ще бъде готова през август т.г., след което ще стартира работата по интериора й. Тунелът между двете станции е изпълнен на около 70%. Изпълнението на втория участък от трасето – МС „Ст. Георги Аспарухов” – МС “Тракия”, е изпълнен на 54%, а третият участък МС ”Тракия” - МС „Владимир Вазов” – на 50%. И в трите станции на три километровото трасе след август 2024 г. ще започнат архитектурно-строителни работи. Участъкът трябва да е завършен през първото тримесечие на 2026г.

В срок върви и изграждане на метростанция на бул. «Панчо Владигеров» в кв. «Обеля», между МС «Сливница» и МС »Обеля». След като бъде готова в края на 2026 г. – началото на 2027г. Още 12 000 жители от «Обеля» и «Модерно предградие» ще могат да ползват метрото.

Изгражда се и второто разширение на Линия 3 през ж.к. «Слатина» до «Арена София» и «Цариградско шосе». Изпълнението е около 12%. Трасето е дълго 6 км, ще има 6 станции и трябва да е готово през лятото на 2027 г. Очаква се участъкът да обслужва над 75 хил. нови пътници. Работи се по всички станции. На първата от тях, която се намира на бул. „Цариградско шосе” се извършват строително-монтажни работи по преустройството на инженерните мрежи. Доставено е необходимото оборудване и инсталации за тунелопробивната машина (ТПМ) и за производството и монтажа на стоманобетоновите сегменти. Съгласно строителния график машината трябва да започне работа от стартовата шахта през октомври.

В плановете на общината е да разшири с 2 спирки и Линия 1 след метростанция „Люлин” в посока западната дъга на околовръстния път. За тях се провежда процедура за изпълнител. Новите две станции ще обслужват 32 хил. пътници на метрото, а отсечката ще е дълга 2 км.

След реализацията на участъците през «Подуяне“, „Слатина“, „Обеля“ и „Люлин“, общата дължина на линиите на метрото ще достигне 64 км с 59 метростанции и дял в системата на градския транспорт над 50%, което е над 650 хил. пътника дневно.

Предвижда се Линия 2 на метрото да се разшири към Студентски град с 5 нови станции. Студентски град ще бъде вързан за мрежата на софийското метро.  Това ще стане с изграждането на 5 километрово продължение на Линия 2 от метростанция „Витоша” по бул. „Черни връх” през квартал „Кръстова вада – Запад” до Студентски град. В момента е обявена обществена поръчка за проектирането на участъка.

„Метрополитен” е обяви и процедура за доставката на 16 метро влака за Линия 1 и Линия 2.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"