Ватиканът за скандалната сцена с "Тайната вечеря": Осъждаме обидата, нанесена на много християни

В дългоочакван ход, Ватиканът най-накрая коментира продължаващия дебат около спорния сегмент от церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Той изрази разочарование от това, което мнозина възприеха като пародия на емблематичната картина „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. 

Изявлението, публикувано в събота вечерта на френски, предадено от Ройтерс, бележи необичайна стъпка за Светия престол, който обикновено се въздържа да коментира културни събития извън официалните си канали.

„Светият престол беше натъжен от някои сцени на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се присъедини към гласовете, повдигнати през последните дни, за да осъди обидата, нанесена на много християни и вярващи от други религии“, гласи изявлението на Ватикана.

Спорът произтича от част от церемонията на 26 юли, която включва картина, напомняща библейската сцена, изобразяваща последното хранене на Исус Христос с неговите апостоли. Олимпийската интерпретация обаче включваше драг кралици, транссексуален модел и гол изпълнител, представляващ Дионис, гръцкия бог на виното и веселбата.

Отговорът на Ватикана идва повече от седмица след събитието, което повдига въпроси относно момента на изявлението.

Въпреки че Светият престол не посочи конкретна причина за забавянето, някои спекулират, че то може да е свързано със скорошен телефонен разговор между папа Франциск и турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 1 август. Ватикана потвърди, че разговорът се е състоял, но отказа да коментира неговото съдържание.

В изявлението се подчертава важността на зачитането на религиозните вярвания в глобални събития като Олимпийските игри.

„В престижно събитие, където целият свят се обединява около общи ценности, не трябва да има намеци, осмиващи религиозните убеждения на много хора“, каза Ватикана. Той също така разглежда баланса между свободата на изразяване и уважението към другите, заявявайки: „Свободата на изразяване, която очевидно не се поставя под съмнение, намира границата си в уважението към другите“.

Намесата на Ватикана добавя ново измерение към дебат, който вече предизвика остри критики от консервативни християнски групи и политически фигури. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, републиканец от Луизиана, определи представлението като „подигравка“, която е „обидна за християните по света“. Сенатор Кейти Брит, републиканец от Алабама, го нарече "позорно", докато конгресменът Лорън Боберт от Колорадо го определи като "отвратително".

Бившият президент Доналд Тръмп също коментира сцената в интервю с Лора Инграхам за FOX News тази седмица, като осъди събитието: „Мисля, че церемонията по откриването всъщност е позор“, каза Тръмп. "Мисля, че е позор".

Спорът обаче предизвика и по-широка дискусия относно художествената интерпретация и културното представяне. Томас Джоли, артистичният директор на шоуто, каза пред Асошиейтед прес, че намерението не е било да бъде подривно или обидно, а по-скоро да „изпрати послание за любов, послание за приобщаване, а не за разделение“.

В отговор на нарастващия спор организационният комитет на Париж 2024 г. се извини на 28 юли, заявявайки, че никога не е имало намерение да се прояви неуважение към която и да е религиозна група. Международният олимпийски комитет (МОК) също публикува изявление, в което приветства това разяснение и повтаря, че всяко причинено нарушение е неумишлено.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"