Ваучер за забавачка, ако наемеш студент

Планове за предстоящата учебна година

Ново райониране, което да облекчи семействата, предлага МОН

Помощта е около 250 лв. на месец

Последна година студенти по педагогика ще мога да наемат родителите, чиито деца са останали без места в държавните и общинските детски градини. По този начин повече семейства ще се доближат до правото да получат компенсации за това, че отглеждат и обучават детето си извън забавачка, мотивират се от МОН.

Това е една от промените, които от просветното ведомство предлагат в наредбата за изплащане на компенсациите за разходи за отглеждане и обучение. Те са качени за обществено обсъждане до 2 септември и ако бъдат приети, ще влязат в сила от предстоящата учебна година.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на помощта имат родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1. клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места. Тази година едва 440 хлапета бяха одобрени за ваучери, за които правителството отпусна 548 656 лева компенсации. Помощта възлиза на около 250 лв. на месец за дете.

Всъщност с промените се разширява кръгът на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата без места. Държавата ще компенсира разходите на родителите, ако имат договор не само с дипломирани педагози, както беше досега, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. За такива се смятат „Предучилищна педагогика”, „Предучилищна педагогика и чужд език” и „Предучилищна и начална училищна педагогика” от професионално направление „Педагогика”.

Освен това, ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им.

Облекчения има и при документите. Заявлението за придобиване на право на компенсация вече ще може да се подава освен веднъж годишно (б. а. според предложените промени до 5 ноември), но до 5-о число всеки месец от декември до юли.

С ПИК или електронен подпис

Кандидатстват онлайн за помощ за ученици

Сумата се дава за записани в 1 и 8 клас

Заявлението за кандидатстване за помощта може да се подаде и онлайн.

Родителите, чиито деца са записани в първи и осми клас в държавно или общинско училище, могат да подават електронно заявление за отпускане на еднократна помощ, за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Право на помощта от 300 лева имат всички родители, независимо от дохода на семейството.
Електронната услуга е достъпна през Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление”, на адрес https://edelivery.egov.bg, раздел „Заяви еУслуга”, Агенция за социално подпомагане.

Заявлението-декларация се подава след записване на детето в съответното училище, но не по-късно от 15 октомври 2021 г.

Необходимите документи могат да бъдат прикачени и подадени по електронен път, чрез създадената от ДАЕУ е-форма на заявление. Подателят трябва да притежава Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт (НОИ), на Национална агенция за приходите (НАП) или стационарен или мобилен квалифициран електронен подпис.

Заявлението може да се подава и в дирекция „Социално подпомагане” по настоящ адрес на семейството.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"