ВВМУ ще обучава космически инженери по пилотна магистърска програма  

На форум "Космос, иновации и стартъпи" представиха възможностите за европейско финансиране на високорискови проекти на прохождащи фирми

Тази есен започва обучение на първите студенти в новата магистърска програма „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“. Това стана ясно при откриването на двудневен форум „Космос, иновации и стартъпи“, организиран от ВВМУ, Технически университет-Варна и Областната администрация, с подкрепата на Европейския съвет по иновации и Български Бизнес форум. 

За вход в пилотната магистърска програма могат да кандидатстват завършилите технически науки, математика и физика. Обучението е под патронажа на компанията EnduroSat , която изгради във ВВМУ най-голямата българска лаборатория за космически изследвания. Според нейния изпълнителен директор Райчо Райчев такива програми ще стартират още в Софийския университет и Висшето  военновъздушно училище в Долна митрополия, а интересът вече е голям.

„Надяваме се това да е първата техническа магистратура у нас със 75% практика, така че завършващите да придобият работен опит от  космическата индустрия, а не само диплома. Затова искаме да сме сигурни, че кандидатите са работливи и мотивирани. Студентите ще прекарат над 400 работни часа с нашите архитекти“, каза Райчев и изрази надежда, че наесен ще бъдат приети над 20 космически кадети. След обучението те ще могат да проектират сателит, да го тестват и да проектират мисията му, допълни преподавателят от ВВМУ кап. III ранг Веселин Атанасов.  

На форума бяха разяснени и възможностите за еврофинансиране на високорискови стартъпи. Шест такива прохождащи родни фирми с иновативни проекти в сферата на медицината, земеделието и технологиите вече са получили средства, съобщи Албена Куюмджиева от Европейския съвет по иновации. Освен грантове до 2,5 млн. евро за разработка на проект, за първи път стартъпите могат да кандидатстват и за инвестиции от ЕС, достигащи до 15 млн. евро.  До момента подпомагане са получили близо 500 фирми от страни в съюза.  

 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"