Вдигат цената на българските краставици

Картофите са с 11 на сто надолу

Дините поевтиняха

Българските оранжерийни краставици поскъпнаха с 2% през миналата седмица и на едро ги продават средно по 2,81 лв. за кг, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на българските оранжерийни домати е вдигната с 1,9% средно до 2,19 лв. за кг на едро. Българските домати и краставици са сред малкото плодове и зеленчуци, които поскъпват през миналата седмица.

Вносните краставици поевтиняха с 8 на сто за седмица и по борси и тържища на едро ги продават средно по 2,27 лв., което е по-малко от цената на поскъпващите български краставици. Зелените чушки поевтиняха за седмица с 6,7% и на едро цената им достигна 2,50 лв. за кг.

Най-много през изминалата седмица са поевтинели пъпешите - с 15,8%, до средна цена от 1,58 лв. за кг на едро. Дините също значително поевтиняха - с над 10 на сто за седмица, като по борси и тържища ги продават на едро средно по 0,78 лв. за кг. Картофите също поевтиняха - с 11,3%, и на едро ги продават средно по 1,02 лв. за кг.

Докато повечето плодове и зеленчуци поевтиняват, млякото, маслото, бобът и оризът продължават да поскъпват. Само за седмица цената на киселото мляко е нараснала с 2,2% и на едро кофичка от 400 гр струва средно 1,23 лв. Прясното мляко е поскъпнало с 1,4% и на едро го продават средно по 2,24 лв. за литър. Оризът само за седмица поскъпна с 3,2% до 3,32 лв. за кг на едро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"