Вдигнаха основната лихва на БНБ на 2,17 на сто

Основната лихва на БНБ нараства до 2,17 на сто, считано от 1 март 2023 г., обявиха от Централната банка.

Размерът на основната лихва (проста годишна лихва) е в сила от първо число на всеки календарен месец и е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА за работните дни на предходния календарен месец. Остава в сила за периода от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася.

Това е поредното увеличение на основната лихва на БНБ, след като от 1 февруари тя нарасна на 1,82%. През декември 2022 г. тя беше увеличена до 1,3%, а през януари 2023 г. достигна равнище от 1,42%.

Увеличението на основната лихва от намалото на март няма да повлияе върхи наказателните лихви за прозрочени задължения към държавната хазна. Причината за това е, че наказателната лихва се определя като основния лохвен процент на БНБ плюс 10%, но се променя само два пъти в годината – от  1 януари и от 1 юли.

Основната лихва на БНБ не оказва съществено влияние е върху лихвите по кредитите, защото банките използват други индекси за определяне на променливите лихви. А освен това голямата конкуренция между банките в страната държи лихвите на изключително ниски нива.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"