„Вдъхновение” е мотото на Празниците на Стария град в Пловдив тази есен

„Вдъхновение” е мотото на Празниците на Стария град в Пловдив, които ще бъдат открити с концерт на сцената на Античния театър с участието на фолклорните ансамбли „Тракия” от Пловдив” и „Странджа” от Бургас. В продължение на една седмица от 18 до 24 септември на територията на резервата „Старинен Пловдив” ще се проведат разнообразни събития за всички възрасти и интереси - концерти, изложби, ревюта, училище за фокуси, прожекция на документален филм, опознавателен тур, демонстрация на традиционни техники мозайки, театрални представления и магични спектакли, демонстрация за рисуване на маски и кукли, изобразяване на големи кукли по китайски образец, премиера на книга и мобилно приложение.

Откриването на атрактивния Есенен панаир на занаятите, който също традиционно е част от програмата на Празниците на Стария град, започва на 21 септември в 17:45 ч. с празнично шествие от Етнографския музей по калдъръма до Узун чаршия на Малката главна улица. С представлението "Легенди и митове за създаването на Пловдив, сенки от Тримонциум" трите местни училища по изкуствата - НХГ "Цанко Лавренов", НГСЕИ и НУМТИ "Добрин Петков" ще представят ЗАЕДНО съвместния си творчески театрален проект "Евмолпиас". Финалът на Празниците на Стария град ще бъде на 24 септември от 19 часа с концерт на Берковската духова музика на Римския стадион.

Празниците на Стария град започнаха през 2012 г. като еднодневно събитие, без бюджет, но с много положителна емоция, хъс, любов, съмишленици, с подкрепа от страна на приятели и от медиите в града под тепетата.  С годините,  броят на проявите се увеличи и днес  Празниците продължават цяла седмица, а събитията и начинът по който се случват, от подготовката до реализацията изпълват със смисъл мотото ЗАЕДНО.  „Това не е просто дума, а философия“ убедени са организаторите и допълват, че винаги след приключването на този формат се раждат нови взаимодействия и партньорства, провокират се нови идеи и се зараждат приятелства. А това е истински ВДЪХНОВЯВАЩО…Затова тазгодишното мото е „Вдъхновение”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"