Вежди Рашидов вае паметник на Стоян Омарчевски

Дарителска кампания в Сатиричния театър събира средства за проекта

Мястото му е на Алеята на славата в Борисовата градина, каза пред „Труд news” Калин Сърменов

Строи близо 1200 нови училища в България

Вежди Рашидов вае паметник на видния български политик Стоян Омарчевски. Идеята е на директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който с подкрепата на зрителите организира голяма дарителска кампания в театъра. Рашидов работи по паметника заедно с известния скулптор Красимир Ангелов.

Калин Сърменов посети ателието на Вежди, за да види паметника, направен първо от глина. Той разказа, че от детството си се възхищава на делото на Стоян Омарчевски, което незаслужено остава потънало в дебрите на историята.

„Още когато Калин Сърменов ми сподели идеята си за паметника, аз се  вдъхнових за творбата. Длъжни сме пред паметта на големите българи не само да се преклоним, но и да оставим знак за уважение и почит. Късата памет се опитва да обезцени знаменателното дело на хора като Стоян Омарчевски, но стореното от него може да се види навсякъде в България. Трябва да имаме очи да видим и да признаем приноса на големите българи преди нас, а паметникът ще е само знак на признание “, сподели Вежди Рашидов.

Калин Сърменов разказа пред „Труд news”, че отдавна мечтае да направи паметник за Стоян Омарчевски, защото той несправедливо е забравен днес, а приносът му за българското образование и култура е  много значим. Сърменов припомни, че 
именно Омарчевски обявява 1 ноември за Ден на българските будители и внася законопроекта за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина.

„Абсурдът е, че на тази Алея на славата няма паметник на самия Омарчевски, дори в цяла България няма негов паметник и затова е най-логично той да бъде поставен именно там. Важно е поколенията да се учат и да помнят приноса и делото на Омарчевски, един изключителен българин“, каза Сърменов. Той уточни, че решението за поставяне на паметника е на Столична община и вече подготвят проект, с който да кандидатстват.

По думите на Сърменов парите, нужни за паметника вече са били събрани, с помощта на много дарители, но от октомври, с началото на театралния сезон, кампанията продължава, тъй като материалите значително са поскъпнали за година и половина.

Омарчевски е министър на народното просвещение в правителството на Ал Стамболийски.

Стоян Омарчевски е български политик, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски. Той е реформатор в тази област - въвежда задължителното основно образование и реформира средното образование, строи близо 1200 нови училища в България, особено в малките селища, освобождава от данък издаването на детска литература, има личен принос за откриване на четири нови факултета на Софийския университет, негова е и заслугата за създаването на достъпни народни библиотеки и на Българския археологически институт, както и на Художествената и на Музикалната академия. Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ пази днес малкото оцелели фотографии на големия българин Стоян Омарчевски.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Даниела Кръстанова

Този уебсайт използва "бисквитки"