Вежди Рашидов показва шедьоври от личната си колекция

В своята галерия събира творби от западноевропейското изкуство

Подарява творби от колекцията си и на бъдещия музей в Правец

Откриването на изложбата е в сряда на ул. “Симеоновско шосе” №97

Вежди Рашидов представя шедьоври от личната си колекция в летен вернисаж в своята галерия, носеща неговото име. Във вип арт пространството на ул. “Симеоновско шосе” №97 к в София посетителите ще могат да видят 16 ценни живописни платна, емблематични за западноевропейското изкуство от 17, 18 и 19 век. Произведенията са от Холандия, Белгия, Франция, Испания и Италия, а официалното откриване е в сряда, 24 юли от 18 часа.

 “Изкуството, което нашите предци са създали, е онова стъпало на развитието ни в съвременния свят, онази основа, върху която ще бъдат изграждани посоките в духовното мислене. 17-и, 18-и, 19-и век са епохи, в които са сътворени реалната чувствителност, богатството на цветовете, осмислящи и днес нашето съвремие”, разказва Вежди Рашидов, докато подреждаше шедьоврите на живописта.

Той има изключително богата колекция от западноевропейско изкуство от 17-19-и век, събирана близо 40 години. Още съвсем млад купува първите картини от прочутия Марше опюс /Пазар на бълхата/ в Париж през 1985 година. В следващите десетилетия броят на творбите нараства. Малка част от попълненията в колекцията са купувани от притежатели в България.

Както е известно, преди години Вежди Рашидов дари общо близо 50 творби от колекцията си на Националната художествена галерия и на Пловдивската градска галерия. Той е решил да подари творби от колекцията си и на бъдещия музей в Правец, идеята за създаването на който е на големия колекционер и меценат Валентин Златев. Рашидов има емоционална връзка с този град, на който е почетен гражданин.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"