Велизар Шаламанов: Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат достатъчно часове, защото нямаме достатъчно самолети

Отговорността е на тези, които са организирали авиошоуто, каза пред NOVA бившият военен министър Велизар Шаламанов по повод трагедията със загиналите пилоти в Граф Игнатиево. 

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загинаха вчера по време на генералната репетиция за авиошоу, предвидено за днес.

Според него самият самолет е бил изключително надежден, независимо че е от 40 г.

"Надявам се причините да се изяснят не по най-лесния начин - че е техническа неизправност или човешка грешка, а да се посочат истинските проблеми на авиацията - каза Шаламанов. Както беше и при майор Валентин Терзиев  не само пилотите са виновни - Трябва да си дадем сметка дали при тези ограничени ресурси и в очакване на F-16 да организираме авиошоута."

"Когато една учебна дейност се вкарва в демонстрация винаги има допълнителен стрес. Техниката е стара и не е оправдано да се организират такива неща. Когато бях служебен министър се наложи да отменя авиошоу, припомни Шаламанов.

Обществена тайна е, че нашите пилоти нямат достатъчно часове, защото нямаме достатъчно самолети, нямаме пари да ги поддържаме и в същото време имаме голям брой летци, твърди  бившият служебен министър.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"