Великобритания може да блокира проектобюджета на ЕС за 2018 година

Финансовата рамка беше представена днес в Брюксел

Ако Великобритания реши да блокира бюджетните планове на ЕС, това може да доведе до липса на финансиране за европейски програми като ограничаването на младежката безработица или справянето с бежанската вълна. Това предупреди в Брюксел еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който представи проектобюджета на ЕС за 2018 година.

Бюджетът на Европейският съюз включва винаги две суми за всяка програма - поети задължения и плащания. Проектобюджетът за 2018 година предвижда 161 милиарда евро поети задължения и 145 милиарда евро плащания, което е с 8,1% повече в сравнение с тази година, информира БНТ. Европейската комисия се надява да стимулира създаването на повече работни места, особено за младите хора, да даде тласък на растежа и инвестициите и да осигури достатъчно средства за сигурност и справяне с миграцията. Бюджетът за догодина обхваща все още 28 държави, защото окончателното излизане на Великобритания е предвидено за 2019.

Според Гюнтер Йотингер обаче съществува риск правителството в Лондон да блокира част от финансовата рамка на ЕС, което би довело до липса на финансиране на проекти в областта на младежката заетост, сигурността и миграцията.

"Британското правителство ни уведоми и ние уважаваме тяхната позиция, че по време на предизборна кампания не могат да се вземат политически решения. Засега Великобритания блокира междинното преразглеждане на финансовата рамка", каза Йотингер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"