Великобритания национализира стратегически завод за полупроводници

Британското правителство обяви днес национализацията на стратегически завод за полупроводници, чието производство е ключово за отбранителната промишленост, най-вече за производството на изтребители, предаде БТА.

"Това придобиване ще позволи не само да се гарантира бъдещето на това ключово съоръжение във веригата за доставки на отбраната", но и "да се поддържат до 100 работни места", обясни правителството в комюнике.

Сумата за придобиването на завода, разположен в Нютън Ейклиф (Североизточна Англия), от американския собственик "Кохиърънт" (Coherent) не се уточнява в комюникето, но информиран източник заяви пред АФП, че е около 20 милиона британски лири.

Това е "единственото сигурно съоръжение в Обединеното кралство, което разполага с необходимите компетенции и капацитет за производството на полупроводници на базата на галиев арсенид",  използван по-специално в производството на изтребители, съобщи правителството.

Полупроводниците "ще бъдат от съществено значение за гарантиране на сигурността на армията ни в бъдеще" и това съобщение "е ясен сигнал, че нашето правителство ще подкрепи британското отбранително производство", увери министърът на отбраната Джон Хийли, цитиран в прессъобщението.

Според британския всекидневник "Телеграф" тази фабрика снабдява най-вече италианската група за аеронавтика и отбрана "Леонардо" (Leonardo) и бъдещето й е застрашено от приключването на срока на договора с американския технологичен гигант "Епъл" (Apple).

Над 1 трилион полупроводника се произвеждат всяка година на пазар, който до 2030 г. ще е на стойност 1 трилион долара, според правителството в Лондон.

Незаменим елемент в модерната икономика, използвани в смартфоните, автомобилите и оръжия

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"