Великобритания порази тестово военни цели с лазерен лъч

Великобритания за първи път е изстреляла лазерен лъч от военна машина, унищожавайки цели със скоростта на светлината от разстояние над един километър, разкри министърът на отбраната. Както съобщи Sky News, само един изстрел на лазерно оръжие, способно да унищожава дронове, струва по-малко от чаша чай.
Ако бъде одобрен за използване от военните, това ще стане много по-достъпен начин за преодоляване на заплахата от крилати ракети и дронове, се казва в изявлението. Министерството на отбраната определи оръжието като "революционно". Изпитанията на лазерното оръжие бяха проведени в Лабораторията за отбранителна наука и технологии (DST) в Портън Даун, Уилтшир.

Лазерът, разработен от американската отбранителна компания Raitheon, може да се монтира на различни бронирани машини. Войниците ще започнат да тестват футуристичното оръжие по-късно тази година.

Подробности за лазерния тест се появиха по същото време, когато министърът на отбраната Джон Хийли обяви партньорство на стойност £6,5 милиарда за закупуване на набор от нови, все по-усъвършенствани ракети през следващото десетилетие от британско-френската отбранителна компания MBDA.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"