Великобритания ще изпрати още стотици ракети в Украйна

Великобритания ще изпрати още стотици ракети с малък обсег в Украйна. Това беше обявено преди срещата на върха, на която Володимир Зеленски поиска разрешение да поразява цели дълбоко в Русия с оръжия, доставени от Запада.

Украинският президент отправи още един пламенен призив за по-нататъшна военна подкрепа по време на откриването на срещата във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия в петък, пише BBC.

Зеленски предупреди, че източният регион на Донецк, където силите на Киев са изправени пред руски атаки, зависи от бързата доставка на помощ.

На срещата на върха е и министърът на отбраната на Обединеното кралство Джон Хийли, който ще потвърди пакета от 162 милиона паунда, който включва доставката на 650 леки многоцелеви ракети (LMM). Той каза, че новият пакет ще даде "важен тласък" на противовъздушната отбрана на Украйна и ще покаже, че неговото правителството "засилва" подкрепата си.

През юли министър-председателят на Великобритания Кийр Стармър се ангажира да изпраща 3 милиарда британски лири годишно в Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Обединеното кралство е отделило общо 12,7 милиарда, включително 7,6 милиарда паунда във военна подкрепа.

Междувременно Съединените щати, най-големият военен поддръжник на Киев, вече заявиха, че ще предоставят още 250 милиона долара военна помощ, а Германия се ангажира да достави на Украйна още 12 самоходни гаубици.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"