Версия №1: Дефектен заряд взривил складовете на „Енигма“

Близки на загиналия доц. Петър Шишков изключват човешка грешка 

Само пазачът невредим от експлозията 

Избухнал дефектен заряд - това е водещата версия за пожара и взривовете в складовете за фойерверки на фирма “Енигма” край Елин Пелин, научи “Труд news” от запознати с разследването. Работи се и по хипотезите за човешка грешка, небрежност, умишлен палеж или искра от късо съединение в електрическата инсталация, но последната засега е най-малко вероятна, тъй като системите в помещенията са модерни, преглеждат се почти всеки месец при инспекции на служители от пожарната и контрола на общоопасните средства при МВР.

Както съобщи “Труд news”, около 18,30 ч в четвъртък пламна базата на “Енигма” ЕООД - една от най-големите български фирми за пиротехнически изделия. Имало е и взривна вълна, чиято сила е била насочена нагоре, но има поражения и настрани по паркирани автомобили. Разследващите са категорични, че парчета от пламтящи фойерверки са прелетели около 700-800 метра и са попаднали върху сградата на логистичния център на търговската верига “Фантастико”. Наложи се около 150 души от най-близките къщи в Гара Елин Пелин, да бъдат евакуриани. Около обед в петък те получиха разрешение да се приберат.

В “Пирогов” с тежки обгаряния бяха откарани 49-годишният доцент Петър Шишков и неговата 21-годишна дъщеря, като през нощта ученият от минно-геоложки университет почина. Сред руините в складовете останаха двама души, чиято съдба до късно вечерта в петък бе неизвестна - 22-годишният син на собственика на фирмата Тодор Попов и негов придружител на около 50 години. Вчера все още не бе потвърдено присъствието на още един младеж, приятел и връстник на сина на Попов. Експертът по взривовете Валентин Радев, бивш вътрешен министър, даде мрачна прогноза, че едва двамата или трима души са живи. По думите му на моменти температурата в района е достигала 1000 градуса, телефоните им са засечени там, но няма никаква връзка.

Един от двата военни хеликоптери, включени в акцията по гасенето на складовете.

По информация на пожарната един от складовете, в който има голяма количество пиротехника с 2 тона тротилов еквивалент, е останал незасегнат от пламъците. Затова вчера сутринта бяха вдигнати два военни хеликоптера “Кугър”, които да обливат района край този склад, за да не се подпали. Пламъци към 16 ч вече нямаше, но тлеенето продължавало и все още екипите от огнеборци не можеха да влязат да обливат с маркучи.

До пълното потушаване на пламъците, оглед от въздуха и 24 часа от последните взривове, които звучаха до разсъмване вчера, влизането на разследващи екипи остана невъзможно. Очакваше се те да получат достъп в събота сутринта. Имало е само оглед на логистичната базата на “Фантастико”, където в петък сутринта пожарът е напълно потушен.
С постановление на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов работата по случая бе възложена на Националната следствена служба (НСлС). Петима дежурни следователи бяха на местопроизшествието още в четвъртък привечер и започнаха разпити на свидетели.

Има само един пряк очевидец на случилото се и това е пазачът на складовете, който е успял да извади доц. Шишков и дъщеря му. Човекът обаче бил в шок и на няколко пъти давал различни показания.

Източник на “Труд news”: Синът на шефа попаднал случайно на мястото на взрива

Стените на складовете са проектирани да бъдат по-дебели, а покривът е лек, за да може при експлозия взривната вълна да отива нагоре, а не настрани.

Пиротехниците имали собствена работилница 

Синът на Тодор Попов - собственика на “Енигма” ЕООД, не е участвал в пиротехническия екип и е бил случайно край мястото на експлозията. Младежът и другият мъж на около 50 години - и на двамата съдбата им към момента не е известна, дошли да оставят един от служебните микробуси, който им трябвал, за да свършат някаква работа през деня. Оказали са се в лошо време на лошо място, разкри източник на “Труд news”.

“Складовете на фирмата край Гара Елин Пелин нито са фабрика за експлозиви, нито са за съхраняване на боеприпаси или тротил. Това са сгради, проектирани и строени само и единствено за пиротехнически изделия. В тях има пиратки, пиробатерии и всякави видове фойерверки, гирлянди и т. н. Стените са дебели зидове, а пък покривите са леки, за да може, ако нещо избухне, взривната вълна да отива нагоре. Това и видяхте на тв репортажите, когато имаше експлозии - облаци и искри, всичко отива към небето”, разказа осведоменият, пожелал анонимност. По негови думи в складовете е имало работници до 17 ч, когато са си тръгнали след свършване на смяната. Но пиротехниците, ако имат свои задачи, остават, докато си ги приключат в своята работилница.

“Обикновено след като са направили измервания на терен - дали ще е на покрив, на козирка на стадион или на друго място, където ще се монтира зарята, начертават план и започват да се занимават със свързване на различни заряди към компютър. Когато всичко вече е разположено по плана, от този компютър, наричат го бокс, с натискане на едно копче започва зарята като последователно избухват различни светлини, или се пускат различни ефекти. Предполагам, че доцент Шишков и дъщеря му, която също учи за взривове и има лиценз за работа с пиротехника - то е като да имаш шофьорска книжка, са били в работилницата на пиротехниците, за да подготвят зарядите за свързване. Но нямам представа дали синът на г-н Попов и другият мъж са били при тях или някъде отвън. Смятам, че причината не е грешка на доцента или дъщеря му, а е възможно да е избухнал дефектен заряд, с който са работили. Може да е имало и самовъзпламеняване на пиротехниката. Досега в този склад не е ставало, но са известни такива случаи - например една или няколко пиробатерии, докарани с кораб от Китай, по пътя са се намокрили. Когато започнат да съхнат, отделят топлина. Ако се окажат на място с висока температури, знаете какви горещини имаше в последните дни, тази топлина се увеличава и води до възпламеняване”, коментира източникът на “Труд news”.

Тодор Попов създава фирмата преди 30 години

Тодор Попов основава баскетболния отбор “Енигма Фойерверк”, в който играе и сина му.

Основава баскетболен тим

Тодор Стефанов Попов е собственик на фирма “Енигма” ЕООД, коато е създадена преди 30 години. Централният є офис с търговска част е на булевард “Рожен” в София. Има и втори магазин до изхода на столицата при бул. “Ботевградско шосе”, както и още един магазин в Благоевград. Фирмата предлага любителски фойерверки: няколко вида пиратки, римски свещи, димки и факли, сигнални ракети и др. Наред с това продава и професионални - пиробатерии, водопади, звездни кълба и сценична пиротехника. Предлага също да организира услуги като пиромюзикъли, огнени надписи в небето и др. Производствената є база е в Китай и снабдява почти всички големи търговски вериги в България. Изнася стоки в почти всички балкански страни, Грузия, Словакия, Белгия, Нидерландия и др.

Тодор Попов е създател и на баскетболния отбор “Енигма Фойерверк”, в който играе сина му, който все още в неизвестност. От време на време и той се включва в играта под №13. Пред “Труд news” кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов описа Попов като “изключително морален човек, рядко интелигентен и принципен”.

В последните три дни на юни тази година фирмата организира грандиозен фойерверк фестивал в Елин Пелин с участието на пиротехнически екипи от Сърбия, Румъния и Гърция.

Даряват кръв за Криси - дъщерята на Пепи Зарята

Доц. Петър Шишков, наричан от близките му Пепи Зарята, с дъщеря му Криси на конецрет на рок групата “Кис”.

Ученият пътувал по света да гледа фойерверки

“Сбогом, Пепи! Не трябваше така да става, приятелю! Моля ви, нека дадем кръв за Криси - дъщерята на доц. Петър Шишков. Не е вярно, че няма шанс. Животът е чудо!”, написаха в социалните мрежи приятели на загиналия преподавател от Минно-гоеоложкия университет “Св. Ив. Рилски”.

20-годишната Кристина, дъщерята на доц. Шишков, беше извадена от взривилия се склад с 85% изгаряния и инхалация на отровни газове, а от “Пирогов” определиха състоянието є като “тежко с лоша перспектива”.

Загиналият при взривовете в Елин Пелин доцент бил сред най-големите специалисти по взривни вещества, а фойерверки за него били истинска страст. Така се сдобил с прякора Пепи Зарята. Той е летял на хиляди километри по света, за да добива ценен опит и да се наслаждава отблизо на уникални пиротехнически събития. В Мексико бил гост на фойерверк шоу, което, по думите му, ще помни до “сетния си дъх”. Пътувал е и до Япония, за да “открадне” още от взривоопасния занаят.

“Чистото изкуство на това, което японците постигат в своите фойерверки, е зашеметяващо. Особено в единични изстрели на голямо-калибрени фойерверки. Необходими са знания, които са били предавани през няколко поколения. Изглежда почти като компютърно генерирани клипове, но не е! Това е истинско! Японски “ханаби”!, разказва с вдъхновение за огненото изкуство доц. Шишков във фейсбук.

Доц. Шишков, сниман на 28 юни т. г. при подготовката на светлинното шоу на стадиона в Елин Пелин.

До последно той работи в катедра “Подземно строителство” при Минно-геоложкия университет. Представител е на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки. Един от последните пиротехническите спектакли, в които е участвал, е музикална заря за жителите и гостите на Елин Пелин в края на юни.

Неговите изгаряния от 35% при адските взривове можеха да се приемат и като съвместими с живота, но тежкото обгазяване е било смъртоносно.

Освен с преподавателска дейност доц. Шишков е участвал в научно-изследователски екипи в направление “Взривна техника и технологии” и консултантски услуги в сферата на взривните дейности и пиротехниката.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"