Ветко и Маринела арестувани до Барселона (обзор)

Зад решетките е и техният ятак Жоро Шопа - дясната ръка на Брендо

Започва процедурата по екстрадиция

Издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в испанското градче Кабрера де Мар, близо до Барселона. Двамата се криели в жилище на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, сочен за дясната ръка на неуловимия кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.

]
Изглед от Кабрера де Мар, близо до Барселона, където бяха задържани тримата българи. Снимка от фейсбук

Испанските полицаи, нахлули в имота около 8,45 ч сутринта наше време. По неофициални данни нашите спецслужби подали информация и за Арабаджиеви и за Жоро Шопа, който също бил издирван от Интерпол, но по искане на властите в Швейцария. Освен европейски заповеди за арест, в Испания били изпратени и искания за претърсване и изземване на вещи и документи.

При акцията са задържани и тримата българи, а самоличността им е била установена веднага, уточни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Все още се очакваше информация от Испания какво точно е открито при обиските и дали Ветко и Маринела са разполагали с фалшиви лични карти и паспорти.

До 5 дни българските власти трябва да изпратят всички документи за Арабаджиеви в Испания и там да стартира процедурата по екстрадиция. Тя не се отнася за Шопа, тъй като той не се издирва за престъпления у нас. Ако Ветко и Маринела се съгласят доброволно да бъдат върнати у нас, може да са тук до половин месец.

Милионерското семейство бе обявено за издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като прокурори и полицаи влязоха в хотелите им в София, в Пловдив и по морето. По време на акцията в края на август 2018 г. бе задържан синът им Вълчо Арабаджиев, който и до момента е в ареста. Ветко (чието истинско име също е Вълчо), Маринела, синът им и техни счетоводителки са обвинени за участие в организирана престъпна група, извършвала данъчни престъпления и пране на пари.

Адвокат на младия Вълчо миналата есен стана за смях, след като заяви, че родителите на клиента му всеки момент ще се върнат в България, само чакали да намалеят опашките от турски гастарбайтери по КПП-тата.

 

Атентат през 2014 г.

Четири куршума за Жоро Шопа

]
Жоро Шопа, сниман с Ветко Арабаджиев.

Георги Семерджиев-Жоро Шопа, ятакът на Арабаджиеви, е известен като човек на Брендо, който движи делата му, докато кокаиновият бос живее на някой топъл остров. През юни 2014 г. неизвестен и досега килър изстреля 4 куршума по него, но само един улучи Шопа в плешката. Покушението стана в района на столичния хотел „Лозенец“, а една от версиите беше, че по Шопа са стреляли хората, участвали в отвличането на дъщерята на Брендо - Лара, тъй като той се е грижел за семейството и бившата съпруга на наркотрафиканта.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"