Взимат книжката и за капка алкохол в Италия

Правителството прие нов правилник за движението по пътищата

Същото е наказанието и за дрогирани и говорещи по телефона шофьори

Увеличават в пъти глобите, задължителни са каски и застраховки за тротинетките

Всички италианци и чужденци, които карат автомобили по пътищата на Апенините, държейки с едната ръка кормилото, а с другата мобилен телефон, ще бъдат наказвани с отнемане на свидетелството за правоуправление.

Същото се отнася и за тези водачи, които са седнали зад волана, след като са пили дори капка алкохол или са поели някакъв наркотик, та бил той и в минимални количества. Като за констатирането на последните две нарушения ще е достатъчен положителният резултат от направения на пътя тест на слюнката и няма да е нужно ходене в клиника за кръвна проба.
При първо нарушение книжката се отнема за година, плюс солена глоба, а при рецидив - остава се без документ за управление на МПС до живот и се плаща десетократно по-голяма наказателна сума. Освен това автомобилът се спира от движение за 15 дни, ако водачът му има по-малко от 20 точки в талона си и е преминал на червено, шофирал е с превишена скорост или е изловен от контролните органи без предпазен колан.

За да караш в бъдеще пък електрическа тротинетка по улиците на италианските градове ще са нужни каска и застраховка.
Изредените до тук мерки са част от приетия във вторник от правителството на премиерката Джорджа Мелони законопрект за движението по пътищата на Италия. За да влезе в сила нормативният акт, той трябва да бъде одобрен от парламента, като това ще стане най-вероятно през септември.

Одобрените скоростно от кабинета изключително строги наказания за прегрешилите на пътя водачи са резултат от зачестилите напоследък пътно-транспортни произшествия с много загинали пасажери, включително и деца. Линията на нулева толерантност бе подсилена преди десетина дни от фаталната катастрофа в Рим, която коства живота на четиригодишния Мануел. Момченцето загина при жестокия сблъсък на карания от майка му автомобил “Смарт” с управляваното с бясна скорост от “ютюбера” Матео ди Пиетро мощно “Ламборгини”. Преди да седне зад волана двайсетгодишният младеж бил пушил яко канабис и се хвърлил в безсмислено преследване на малката кола, като на един завой буквално я разцепил на две с луксозния си автомобил.

Специално във връзка с този нещастен случай новоприетият законопроект предвижда през първите три години след получаване на свидетелство за правоуправление водачите да управляват автомобили само с малка мощност - до 91 конски сили.

“Целта ни е да направим пътищата по-безопасни, да защитим най-слабите участници в движението като велосипедисти и мотоциклетисти, да рационализираме съществуващата сега по шосета и улици джунгла и да определим точните правила за нова, по-сигурна мобилност”, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на инфраструктурата и транспорта Матео Салвини.

“Ако се смажеш от джойнт, пиеш в дискотеката и след това караш, или пък шмъркаш и те открият при проверките, повече никога няма да видиш книжката си”, закани се Салвини, когото медиите сочат като автор на законопроекта.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Румен Михайлов Специално за “Труд news”

Този уебсайт използва "бисквитки"