Взрив до израелското посолство в Копенхаген

Масови нападения срещу евреи в САЩ

Нов взрив е избухнал близо до израелското посолство в Копенхаген, съобщи датската полиция. Експлозията е станала на около 500 метра от посолството, пет дни след други две експлозии в близост до сградата, за които двама шведски граждани бяха задържани.

“Разбира се, проучваме дали може да има връзка с по-ранния инцидент при израелското посолство”, заявиха органите на реда, цитирани от световните медии. По техни данни засега няма индикации, че взривовете са свързани и експлозията вероятно е причинена от стрелба.

В същото време Би Би Си съобщава, като се позовава на доклад на базирана в Ню Йорк НПО организация, за рекордно високи нива на свързаните с антисемитизъм инциденти в САЩ.

Организацията изнася данни за над 10 000 инцидента от 7 октомври 2023 г. до 24 септември тази година - 200% увеличение в сравнение със същия период година по-рано. Това е най-високото ниво от 1979 г., откогато се води такава статистика.

От атаката на Хамас срещу Израел миналата година американските евреи не са имали нито миг отдих, казва изпълнителният директор Джонатан Грийнблат. “Вместо това сме изправени пред шокиращ брой антисемитски заплахи и призиви за насилие срещу евреи”, допълва той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"