Взрив от вирусен хепатит тип „А” в котленското село Градец

Епидемичен взрив от вирусен хепатит тип „А” е регистриран в котленското село Градец. От началото на годината до 14 октомври има 71 потвърдени случаи на заболяването, съобщиха от РЗИ.

Градец е най-голямото ромско село в страната. От близо 5000 души население, 4 500 са от ромски произход. Заболелите са предимно от най-бедните жители, които живеят в лоши санитарно-хигиенни условия.

„Извършват се противоепидемични мерки, подкрепени с ангажименти от местната власт – кметството и общинския съвет в Котел. Те направиха възможно провеждането на имунизационна кампания в най-засегнатата възрастова група – до 15 години”, каза епидемиологът на РЗИ-Сливен д-р Даниела Калева. Здравната инспекция извършва дезинфекция в детските и учебните заведения, разпространяват се информационни материали. Провеждат се разговори с институциите за редовно сметосъбиране и водоснабдяване, тъй като има режим в подаването на вода. „Навсякъде, където има струпване на повече хора, лоши санитарно-хигиенни условия, липсва лична заинтересованост за собственото здраве и има контакт с болен от вирусен хепатит, може да възникне заболяване”, коментира още д- Калева. Регистрирани са случаи в твърдишкото село Оризари, в сливенското с.Тополчане, в Сливен и Котел.

Вирусният хепатит от тип „А” е известен като „болестта на мръсните ръце”. Здравните инспектори припомниха, че ръцете трябва да се мият редовно, не трябва да се консумира вода от непроверени източници и такива, които не са предназначени за питейни нужди, зеленчуците и плодовете трябва да се мият, храната – да минава през термична обработка, а отпадъците да се изхвърлят само на регламентираните за това места.

В края на септември бе регистриран взрив от хранително заболяване, след като на сватба в твърдишкото село Бяла паланка е била сервирана домашно приготвена, но неправилно съхранявана храна. 500-те гости на сватбата са били от 5 различни населени места. В Сливен има данни за 11 заболели, като петима от тях са били лекувани в болница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"