Видинската математическата гимназия въвежда предмет „Религия-Православие“

От новата учена година отваря врати  и първото начално частно православно училище във Видин "Митрополит Неофит Видински“

Ръководството и училищното настоятелство на Видинската природо-математическа гимназия (ППМГ) „Екзарх Антим I“ е инициатор учебното заведение да стане пионер в България за въвеждането на редовни занимания по предмета „Религия-Православие“. Инициативата им бе благословена и духовно подкрепена на Негово Светейшество Българският патриарх Даниил, който от миналата години в качеството си на Видински митрополит е член на училищното настоятелство.

При първото си посещение преди дни във Видинска епархия като български патриарх Дядо Даниил се срещна с Училищното настоятелство на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Негово Светейшество е споделил пред преподавателите и родителите, че идеята за въвеждането на предмета като задължително избираем в България съществува от повече от тридесет години. Решението на Училищното настоятелство на ППМГ за въвеждането на регулярни занимания по „Религия и Православие“ е следващата стъпка в разширяването на грижата на общността да се припознават, уважават и следват основните принципи на християнството. 

"Целта на учебния предмет „Религия -православие“ е децата да бъдат запознати с основните истини на вярата. Защото и при всичкото знание на света, без Божията благодат в сърцето, човек не може да бъде щастлив", насърчи начинанието на училището патриарх Даниил.

Заедно с Негово Светейшество в тържествената сесия на Настоятелството на ППМГ участваха Браницкият епископ Пахомий, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия. 

Председателят на Училищното настоятелство Лили Цанова връчи на българския патриарх Даниил плакет с емблемата на училището с благодарност и пожелание винаги да се чувства част от живота на ППМГ "Екзарх Антим I" Видин.

Инициативата е на училищното настоятелство  и среща подкрепа и от родители, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. През новата учебна година ще де опитаме да реализира изучаването на предмета като свободно избираем, но това зависи от желанието да учениците ни и техните родители. Нашето предложение е „Религия - православие“ да се изучава под формата на занимание по интереси през новата учебна година. Очакваме родителите, да реагират и да убедят децата и нашето начинание да е успешно.

Милушев допълва, че ръководството не очаква масово желание от страна на ученици и родители за изучаване на този предмет, но се надяват това да е първата успешна крачка към по-нататъшно популяризиране на предмета, защото  религията възпитава нравствени ценности, които в момента липсват. Религията ни е съхранила 500 години.
Негово Светейшество  е сред българските архиереи, които  от години приветстват и работят за идеята, в българските училища да се изучава предмет  „Религия и православие“ 

Първата стъпка към реализация на идеята е регистрираното частно начално училище "Митрополит Неофит Видински“ , което отваря врати през новата учебна година във Видин в емблематична за православието сграда от началото на 20 век. То ще е второто след Ловеч и в него децата ще учат вероучение. Идеята и инициативата за школото е на видинският митрополит Даниил, който бе избран за  на Български патриарх

Училището ще се помещава в сградата, където е било първото епархийско девическо училище в страната, създадено от видинският митрополит Неофит. Училището е част от митрополитския комплекс и е в непосредствена близост до митрополитския храм „Св. Николай“ и сградата на митрополията. От построяването си през 1926 г. в сградата се е помещавало девическо училище, в годините на социализма е било Пионерски дом, след което са правени неуспешни опити в сградата да се помещава банка, международен университет. В последните 20 години голяма част от сградата бе необитаема, само малка част от нея се използваше от Фондация "Подкрепа за реализация", която работи с деца и младежи потребители на две социални услуги - за деца  и пълнолетни лица с увреждания. 

Школото е регистрирано със заповед на министъра на образованието от 22 март 2024 г., в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

То е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище митрополит Неофит Видински". През новата учебна година училището ще приема деца в четвърта предучилищна група и ученици в първи клас.
Към момента има записани 6 първокласника и две деца в подготвителна четвърта група, крайния срок е 1 септември, каза преподавателката в учебното заведение Аничка Петкова.

Фондация "Частно начално училище митрополит Неофит Видински“ се ръководи от Симо Симеонов, който е и член на Епархийския съвет във Видинска епархия. 

Учредителите на началното училище "Митрополит Неофит Видински“ ще се стремят в образователния процес да съчетават модерно образование с традициите на българското училище и православната духовност, допълни Аничка Петкова. Учебната година ще започне с трима преподаватели –за първокласниците, подготвителната група и занималнята. Вероучение ще преподава богослов, а директор на училището е Лилия Ангелова.

В програмата са включени задължителните общообразователни предмети, един час седмично ще се преподава вероучение и религия, допълнително по  2 часа седмично  ще имат възпитаниците по английски и математика, допълни Петкова.
Вероучение ще се изучава по лицензираните от МОН учебници по богословие. 

Вече са ремонтирани и готови да приемат през новата учебна година двете класни стаи,  ремонтиран е  физкултурния салон и актовата зала.  В ход е ремонтът на мазето, където ще се помещават лекарския кабинет и столовата за хранене.
Аничка Петкова, уточни, че все още не е определена таксата за обучение, но има идея през първата учебна година да няма такса. Финансирането на училището ще се поема от Фондация „Частно начално училище митрополит Неофит Видински“
Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, допълни, че основната цел, която са си поставили учителите и свещениците е прилагането на държавните образователни стандарти в образованието да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за възпитание на децата и учениците в непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността. И допълва че идеята за създаването на частното правословно начално училище във Видин  е на Видинска митрополия и на Българският патриарх Даниил, докато бе начело на видинската епархия. То ще бъде второто в страната подобно училище, след създаденото през 2019 г. в Ловешка епархия.

Новият български патриарх Даниил веднага след интронизацията си  каза пред журналисти: „Много е важно да се въведе предметът религия, православие в училищата. В момента се преподава този предмет, но като факултативен, свободно избираем, и резултатите са съвсем други, когато е в задължителната програма. Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия“ .

При своето първо посещение като патриарх във Видинска епархия преди дни Негово Светейшество посети учебните посещения, където ще заработи първото частно начално училище, в което ще се изучава предмета „Религия и православие“ и инспектира дейността по обзавеждането и оборудването на школото.

За Видинска света митрополия е изключително голямо благословение, че в деветдесетгодишнината от основаването на епархийското училище, то отново отваря врати, за да продължи своята мисия да просвещава умовете и сърцата на своите деца и ученици с научното познание и непреходните Христови добродетели, които са в основата на ценностната система на съвременното ни общество, каза архимандрит Антим.

Частното училище носи името на бележития Видински митрополит Неофит, ръководил епархията в периода 1914 – 1971 г., с чието благословение и под чието ръководство е построено първото общообразователно при църковно училище в България.

Сградата на стопанското епархийско училище е построена през 1926 г. с дарения на Тома Лозанов, видински дарител и благодетел и Видинския митрополит Неофит, по чиято инициатива е изградено. Автор на проекта е Игор Калбус, а ръководител на строежа – арх. Трендафил Трендафилов.

Тя е част от цялостния митрополитски комплекс на Видинска митрополия. 

Сградата представлява двуетажна постройка, със застроена площ от около 500 кв.м. Впечатлява със своята архитектура и вътрешни помещения-най-голяма площ и обем в двата етажа заема актовата зала – тържествен салон. Тя е решена със сцена във вид на полукръгла абсида. Салонът има балкон, достъпен от втория етаж. 

Входът е подчертан с две двойки коринтски колони .През 1934 г. училището  е осветено и обявено за епархийско девическо професионално училище „Тома Лозанов“ . Тази година се навършват 90 години от освещаването и първия прием на ученици в епархийското училище.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"