Видинският държавен куклен театър „превзе“ улиците на румънския град Крайова

В международния уличен фестивал видинчани се представиха с марионетния спектакъл „Цирк Мираж“

Видинският държавен куклен театър участва с марионетния спектакъл „Цирк Мираж“ в  международен уличен фестивал в румънския град Крайова.  Видинската държавна куклена трупа бе част от фестивалната програма на Puppets Occupy treet Festival Craiova. Това съобщиха за  „Труд“ от ръководството на театъра. 

Не случайно марионетният спектакъл „Цирк Мираж“ бе включен преди месец и  в  селектираната програма на фестивала „Шарено петле“ и заслужи бурните овации на публиката в Плевен, при гостуванията си в София, Враца и Белоградчик, участва в куклен фестивал  в град Зайчар, Сърбия.

Оценка за високия професионализъм на актьорите,  интересната постановка и  игра с марионетки в уникалната постановка „Цирк Мираж“ бе и поканата за участие на видинчани в уличния международен фестивал в Крайова.

Автор, режисьор, сценограф, технология и изработка на кукли на „Цирк мираж“е известният български марионетист Теодор Борисов. Художник е младият и много талантлив творец  Теодора Обретенова. 

А музиката на спектакъла е създадена и изпълнена от двама италиански музиканти специално за "Цирк Мираж“. По музиката са  работили композиторът и един от музикантите на оркестъра "Камиллилокромо". Това е циркова музика, която се изпълнява от оркестър. В постановката с марионетки участват актьорите- Наделина Камбитова и Красимир Кирчев.

"Цирк Мираж“  „превзеха“ улиците на румънския град Крайова и заслужиха аплодисментите на възрастни и деца. В рамките на фестивалната програма от 25 август до  края на месеца видинската трупа изигра пет представления. 

Двама от най-талантливите млади актьори на кукления театър - Наделина Камбитова и Красимир Кирчев, вдъхнаха неповторим живот на куклите на конци, с които излязоха на  уличната сцена пред румънската публика. Те играят в представлението на „Цирк Мираж“ със  седем различни кукли на конци, което е много трудно и подобен спектакъл за първи път се реализира в България.

Фестивалът  в румънския университетски град Крайова е най-големия уличен куклен международен фестивал в Румъния, който всяка година събира десетки куклени трупи от цял свят. В продължение на седем дни от сутрин до късна вечер улиците на Крайова се превръщат в сцена, на която се разказват вълшебни истории и публиката –деца и възрастни аплодират уникалните кукли артисти, певци и музиканти.

Приказни работилници по роботика и за изработка на кукли бяха сутрин част от  фестивала Puppets Occupy Street, следобедите -представления на куклен театър в паркове и по улиците. Вечерите на фестивала бяха още по вълнуващи, разказват видинските кукловоди. Всяка фестивална вечер гигантско мече, се вози по жица, а  незабравими моменти за всички деца остави парадът на гигантските кукли, които оживяват пред смаяните погледи на публиката и разказват неповторими приказки за магьосници и вълшебници, за смели герои.

Завръщаме се от Крайова, заредени с вдъхновение за дълго време и нови предизвикателства, сподели Павлина Трифонова, директор на видинския държавен куклен театър. Фестивалът Puppets Occupy Street Festival Craiova е невероятно преживяване, което си струва да се види, особено от видинската публика, която е на една река разстояние. И  допълва, че напълно  заслужено след успехите в България и Сърбия, спектакъла „Цирк Мираж“ пожъна  успех  и на фестивала в Румъния.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"