Вижда се краят на сагата със златния воден цикъл на Сливен

1,508 млн. лева са необходими на Сливен, за да бъдат извършени ремонти на част от вече ремонтираната ВиК-мрежа в града, за  строителен и авторски надзор. Кметът Стефан Радев /ГЕРБ/ съобщи, че средствата са поискани от Министерството на регионалното развитие.  Те ще бъдат вложени за реконструкция на проблемните участъци – съобщиха от администрацията. С това ще приключи нацяло прословутият европейски проект за воден цикъл на града, работата по който продължава вече 8-9 години, с ред сътресения и скандали.

Европроектът бе защитен през втория мандат на кмета Йордан Лечков /2007-2011г., тогава издигнат от ГЕРБ/ и бе на стойност 80 млн.лева. На общината бе дадено правото сама да си избере строителя - консорциум, в който влизаше сливенската фирма „Булгейт”. „Булгейт”  бе собственост на общинския съветник Радостин Русев /в началото - от ГЕРБ/ и бе реалният изпълнител на проекта. Още на първите 6-7 км нови тръби избухна скандал. Общината прекрати едностранно договора си с фирмата, строителството секна, а скандалът разтресе чак Брюксел. Парите бяха изгубени.

В продължение на година и половина –две улиците в центъра на Сливен останаха разкопани, в някои от рововете поникнаха гори от плевели, хората трошаха колите си и задръстваха дробовете си с прах. Работата по водния цикъл бе възобновена при управлението на следващия кмет – Кольо Милев /БСП/. Този път финансирането бе за 64 млн.лева. В края на предходния кметски мандат,  строителството приключи, но без да са въведени в експлоатация част от обектите. А общината бе заплашена да връща огромна сума по европроекта. „Месец след встъпването ми в длъжност, получихме от Министерството на регионалното развитие и благоустройството писмо, с което ни уведомиха, че трябва да върнем 22 млн.лева, които са били усвоени от общината по Оперативна програма „Околна среда” /по европроекта – б.р./, но самият проект не е финализиран успешно” – обясни настоящият кмет Стефан Радев /ГЕРБ/. Исканата сега финансова помощ от регионалното министерство във връзка с водния цикъл е втора поред. След приключването на водната сага Сливен ще има 26,5 км нова канализация и 20,5 км подменени водопроводи в центъра и два квартала.

Ремонтите на ВиК-мрежата излязоха златни за сливенските данъкоплатци. Водният цикъл обрасна в съдебни дела. „Булгейт” вече осъди общината на 5 млн.лева за неправомерно прекратения й договор за изпълнение на проекта. От своя страна общината оспорва качеството на строителството при първия опит за воден цикъл. До средата на м.г. от бюджета бяха дадени 1,7 млн.лева за разходи по тези неприключили все още дела. Отделно в периода 2009-2011-2012г. общината изплати над 250 хил.лева на граждани, които я осъдиха за потрошените си в изкопите автомобили.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"