Вижте какво реши Министерски съвет днес, 11 септември 2024 г.

Одобрен е докладът за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2024 г.

Със свое решение правителството прие доклада за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2024 година.
На база данни от тримесечните отчети за касовото изпълнението на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2024 г. е отрицателно в размер на 595,9 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП) и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 1 367,6 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 771,7 млн. лева.
Постъпилите приходи, помощи и дарения по КФП към 30.06.2024 г. са в размер на 34 495,4 млн. лв. или 45,8% от годишните разчети. Постъпленията нарастват с 3 090,4 млн. лв. (9,8%) спрямо отчетените към юни 2023 г. Сравнени със същия период на 2023 г., данъчните приходи нарастват номинално с 2 623,9 млн. лв. (10,7%), неданъчните приходи намаляват с 329,7 млн. лв. (5,9%), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече със 796,3 млн. лева.
Общата сума на данъчните постъпления по КФП, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 27 204,5 млн. лв., което представлява 46,9% от планираните за годината. Приходите от преки данъци са в размер на 5 418,9 млн. лв. или 42,1% от предвидените в разчетите за годината. Постъпленията от косвени данъци са в размер на 11 810,8 млн. лв. (46,3% от разчетите за годината), като приходите от ДДС са в размер на 8 428,1 млн. лв. (45,2% от планираните), от акцизи възлизат на 3 210,9 млн. лв. (49,8% от разчета), а тези от мита са в размер на 140,2 млн. лв. (37,9% от годишните разчети). Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 1 276,5 млн. лв., което представлява 68,9% от разчета за 2024 г. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 8 698,2 млн. лв., което представлява 49,1% от разчетените за годината.
Неданъчните приходи са в размер на 5 291,3 млн. лв., което представлява 51,6% от годишните разчети. Неданъчните приходи се формират основно от приходи от държавни, общински и съдебни такси, приходи и доходи от собственост, приходи от концесии, приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове и други.
Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 999,6 млн. лева.
Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2024 г. възлизат на 35 091,3 млн. лв., което е 43,1% от годишните разчети. През месец февруари 2024 г. в изпълнение на чл.71, ал.1 от Постановление № 13 на Министерския съвет от 2024 г. от сметката за чужди средства по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха възстановени средства в общ размер на 1 200,0 млн. лв. В хода на изпълнението на бюджета за 2024 г. тези средства ще бъдат предоставяни с акт на Министерския съвет на базата на подписани споразумения с МРРБ като трансфери за общините за финансиране на Инвестиционната програма за общински проекти по реда на чл. 107 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. и за други проекти. При елиминирането на тази трансакция, с оглед съпоставимост с предходната година, разходите към края на юни 2024 г. са 36 291,3 млн. лв. при 31 230,6 млн. лв. за първите шест месеца на 2023 г. В отделните разходни показатели нарастване има при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при други администрации със ЗДБРБ за 2023 г. и ЗДБРБ за 2024 г., и други.
Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 30.06.2024 г. от централния бюджет, възлиза на 713,5 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.
Размерът на фискалния резерв към 30.06.2024 г. е 11 303,1 млн. лв., в т. ч. 9 143,3 млн. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 2 159,8 млн. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Одобрено е писмо за намерение за присъединяване на страната ни към Многостранната конвенция за улесняване на прилагането на правилото по Втори стълб за облагане с данък

Със свое решение правителството одобри проект на писмо за намерение за присъединяване на страната ни към Многостранната конвенция за улесняване на прилагането на правилото по Втори стълб за облагане с данък, разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Предвижда се писмото, изготвено по образец на ОИСР, да бъде подписано от името на Република България от министъра на финансите.
Многостранната конвенция има за цел да измени мрежата от съществуващи двустранни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане по синхронизиран и ефикасен начин с оглед бързото и ефективно прилагане на правилото за облагане с данък. Правилото позволява на юрисдикциите да налагат ограничено допълнително данъчно облагане на някои трансгранични плащания между свързани дружества, когато получателят подлежи на коригирана номинална ставка на корпоративния данък по-ниска от 9% към категориите обхванати доходи. Те поемат ангажимент да прилагат правилото за облагане с данък в своите двустранни данъчни спогодби, когато това бъде поискано от юрисдикциите, определени като развиващи се за тази цел. България не е задължена да прилага правилото по молба на друга юрисдикция, тъй като прилага коригирана номинална ставка на корпоративния данък над 9%, но може да поиска това от държави, които са в обхвата на правилото.
България изразява подкрепата и ангажимента си към международните усилия, инициирани от Г-20 и ОИСР, за справяне с предизвикателствата от цифровизацията на икономиката и демонстрира своя ангажимент за прилагането на Двустълбовото решение на ОИСР. В края на март 2024 г. страната ни получи покана от генералния секретар на ОИСР за участие в тържествената церемония за подписване на Многостранната конвенция за улесняване на прилагането на правилото по Втори стълб за облагане с данък, която ще се състои на 19 септември 2024 г. в Париж.

Правителството удължи срока за внасяне на предложения за изменение на НПВУ и за съдържанието на глава REPowerEU

Със свое протоколно решение правителството одобри удължаване до края на септември 2024 г. на срока за представяне в Министерския съвет на предложенията за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и глава REPowerEU.
Във връзка с необходимите изменения поради наличие на обективни обстоятелства, възпрепятстващи изпълнението в заложените предварително параметри (член 21, параграф 1 от Регламента за MB У), на този етап се предлагат промени в 32 инвестиции и 14 реформи, както и се предвиждат две нови инвестиции - в Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“ и в Компонент 5 „Биоразнообразие“. По отношение на хода на преговорите по главата REPowerEU, през август и началото на септември 2024 г. се проведоха активни дискусии и срещи с ЕК по предложенията на техническо и политическо ниво.
С оглед наличието на значителни изменения в инвестициите и реформите в сектор „Енергетика“ в Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“ от ПВУ и проекта на главата REPowerEU е необходимо информиране на заинтересованите страни, включително Народното събрание. Целта е да се осигури прозрачност на процеса и предвидимост във връзка с българската преговорна позиция пред ЕС.

Одобрена е позицията на страната ни за заседание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни за участие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 13-14 септември 2024 г. в Будапеща, Унгария.
По време на заседанието членовете на Съвета ще обсъдят финансирането в подкрепа на страните с ниски доходи. Министрите и управителите на централните банки на страните от ЕС ще дискутират устойчивото финансиране на зеления преход. В рамките на втория ден тема на разговорите ще бъдат ефектите от демографските промени върху устойчивостта на дълга в страните от Европейския съюз.

Правителството се разпореди с имоти

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, представляващ археологически обект - недвижима културна ценност „Античен стадион на Филипопол” (Римски стадион по плана на ЦГЧ), на община Пловдив, Област Пловдив за срок от 10 години.
Правитеслтвото прие също решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, представляващ археологически обект - недвижима културна ценност „Одеон”, част от Форумен комплекс на Филипопол, на община Пловдив, Област Пловдив за срок от 10 години.
Дейностите, свързани с опазване на недвижимите културни ценности, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват от Регионалния археологически музей - Пловдив, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Отношенията между музея и община Пловдив ще се уредят с договор.

Одобрен е проект на „Изявление за намерение“ относно осигуряването на поддръжка от страната домакин за провеждане на операции и учения на НАТО

Министерският съвет прие Решение, с което одобрява проект на „Изявление за намерение“ (Statement of Intent/SOI) на правителството на Република Финландия за присъединяване към Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и Щаба на върховния главнокомандващ на НАТО по трансформацията относно осигуряването на поддръжка от страната домакин за провеждане на операции и учения на НАТО.
С горепосоченото Решение на Министерския съвет на Република България потвърждава поетите ангажименти за оказване на поддръжка от страната домакин на страни членки на НАТО.

Кабинетът одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация - М ДИ СИ“ ЕООД, гр. Павел баня

Министерският съвет прие Решение за одобряване създаването на „Специализирана болница за рехабилитация - М ДИ СИ“ ЕООД, гр. Павел баня, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения.
Предвижда се новото лечебно заведение да се разположи във вече съществуваща сграда на поземлен имот с идентификатор 55021.501.551.1, съгласно кадастралната карта на гр. Павел баня. Съгласно проектната документация, срокът за реализация на настоящия проект е до дванадесет месеца от приемането на Решението на Министерския съвет. Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина - с второ ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“.
Предвижданото разположение на лечебното заведение е изключително благоприятно в географски отношение - в курортен район в сърцето на Розовата долина между Стара планина и Средна Гора, с надморска височина около 828 метра, с наличие на минерални извори и чист въздух, което е и предпоставка за качествено и по-бързо възстановяване на пациентите.
За основна цел на настоящия проект е посочено предоставянето на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Екстериорът изцяло е насочен към максимална близост до природата, широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината.
Дейностите на отделението по физикална и рехабилитационна медицина ще осигуряват възстановяване и рехабилитация на пациенти след смяна на тазобедрена или коленна става, операции след счупвания и фрактури, коремни операции и други постоперативни състояния, нуждаещи се от последваща рехабилитация. Целите са максимално бързо възвръщане на пациентите към нормален начин на живот, справяне с болката и подобряване на психо-емоционалното състояние.

Одобрено е създаването на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД, гр. Сапарева баня

Министерският съвет прие Решение за одобряване създаването на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД, гр. Сапарева баня, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения.
В проекта се предвижда в местност „Фризолница“, в гр. Сапарева баня, област Кюстендил, да се застрои сграда на РЗП 2500 кв. м със зелени площи от около 2 дка със срок за реализация до 2030 г. Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в 4 отделения: отделение по физикална и рехабилитационна медицина - с 20 легла; отделение за продължително лечение по вътрешни болести, кардиология, нервни болести и пневмология и фтизиатрия - с 35 легла; отделение за продължително лечение по хирургия, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология и урология - с 35 легла и отделение за палиативни грижи - с 10 легла. Предвижданото разположение на болницата в подножието на Рила планина в Националния парк „Рила“ с надморска височина около 750 м и наличието на минерални извори в гр. Сапарева баня ще способстват постигането на ефикасно продължително лечение и рехабилитация при пациенти със заболявалия на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявалия, възстановяване след остри и хронични отравяния със соли на тежките метали и др.
За основна цел на настоящия проект е посочено предоставянето на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Екстериорът изцяло е насочен към максимална близост до природата, широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината. В проектната документация е предвидено на партерното ниво да има зали за рехабилитация, басейни с минерална вода, кабинети със специализирана апаратура за физикална и рехабилитационна медицина, столова и библиотека, а отделенията в стационара да бъдат разположени в надпартерните помещения на болничната сграда с предвидени единични и двойни стаи със самостоятелен санитарен възел.
В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.
С оглед на представената по законосъобразния ред информация, Министерски съвет реши да одобри създаването на „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Рилла Мед“ ЕООД, гр. Сапарева баня. Съгласно нормативните изисквания, с решението е определен срок от шестдесет месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение по чл. 47 от Закона за лечебните заведения.

Правителството одобри Споразумение за разбирателство с „ГОЛФ ОКОЛ“ ЕАД

Министерският съвет одобри сключването на Споразумение за разбирателство между Правителството на Република България и „ГОЛФ ОКОЛ" ЕАД за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект „ОКОЛ ЛЕЙК ПАРК" и удължаване срока на Сертификат за приоритетен инвестиционен проект № П- 9/29.03.2021 г.
С документа се удължава срока за изпълнение на проекта с две години поради отчетено съществено забавяне в изпълнението на административни процедури. Удължава се и срокът на сертификата за приоритетен проект№ П- 9/29.03.2021 г.
Сертифицираният инвестиционен проект предвижда изграждане на „Хотелски комплекс със СПА-център, конферентен център и клубна сграда - Голф клуб" и „Голф игрище" в община Самоков.
За реализирането на инвестиционния проект са направени разходи в размер на 104 873 748 лв. с ДДС. В удължения срок на сертификата „ГОЛФ ОКОЛ" ЕАД ще вложи средства в размер на 7 805 114 лв.
При сертифициране на проекта предвижданията са разкриването на 215 преки работни места. Към този момент общо по проекта разкритите работни места са 108 бр., като в срока на удължаване на сертификата ще бъдат разкрити още 134 нови работни места.

Правителството одобри Декларация и Решение на министрите от Бон, които ще бъдат подписани по време на Деветата министерска конференция „ГОРИТЕ НА ЕВРОПА“

Правителството одобри Декларация на министрите от Бон и Решение на министрите от Бон. Двата документа ще бъдат подписани по време на Деветата министерска конференция „ГОРИТЕ НА ЕВРОПА" в гр. Бон, Германия, която ще се проведе в периода 01 - 02 октомври 2024 г.
Министерският съвет упълномощи заместник-министъра на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов да подпише Декларацията и Решението.
Декларацията на министрите от Бон на тема „Поддържане на концепцията за устойчиво управление на горите в готовност за бъдещето” предвижда продължаване на прилагането на устойчиво управление на горите.
Решението на министрите от Бон на тема „Устойчивото управление на горите като инструмент за повишаване на устойчивостта на горите" засяга ангажименти като навременното укрепване на усилията за изпълнение на договореностите в рамките на Целите за устойчиво развитие, Конвенцията за биологичното разнообразие и др.
Конференцията ще се проведе под мотото: „Поддържане на концепцията за устойчиво управление на горите в готовност за бъдещето" и има за цел да постигне политически споразумения за нова стратегическа рамка и съответните действия за устойчиво управление на горите в Европа за бъдещия четиригодишен период, а и след това.

Кабинетът одобри позицията на България за Съвета на ЕС по конкурентноспособност

България ще посочи предимствата от въвеждането на европейска степен, свързани с повишаване на конкурентоспособността и практическата насоченост на висшето образование и със създаването на условия за привлекателни и устойчиви професии. Тази позиция одобри правителството за участието в дискусия на неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (част „Научни изследвания“), което ще се проведе на 16 и 17 септември 2024 г. в Будапеща.
Страната ни смята, че темата трябва да бъде по-широко дискутирана, като бъдат отчетени особеностите на отделните държави, за да се защитят образователните системи от евентуални неблагоприятни последици.
Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани с укрепването на европейската конкурентоспособност чрез научни изследвания и иновации и намаляването на фрагментацията в европейското научноизследователско пространство. България ще отбележи необходимостта от инвестиции в модерна инфраструктура за ускоряване на зеления и цифров преход в ЕС Страната ни ще обърне внимание, че за намаляване на съществуващите различия е от първостепенно значение продължаването на компонента "Разширяване на участието и разпространяване на високи постижения" по Рамковата програма с цел използване на научноизследователския потенциал на целия Съюз. България ще отбележи и необходимостта от координация на финансовите инструменти, за което са направени и промени в националното законодателство за разработването на 7-годишна национална рамкова програма в синергия с европейските приоритети и инструменти.
България подкрепя усилията за улесняване на мобилността на таланти и експерти в рамките на ЕС и поставя акцент върху връщането на българската научна диаспора. Ще бъде подчертано значението на независимостта на учените, достъпа до ресурси и свободното разпространение на резултати, като пример за добри практики е работата на института INSAIT за успешен модел на междусекторно сътрудничество и за привличане на научни кадри от трети страни.

Правителството одобри позициите на Република България и състава на българската делегация за участие в Срещата на върха за бъдещето, 22-23 септември 2024 г., Ню Йорк, САЩ

Министерският съвет одобри позициите на Република България и състава на българската делегация за участие в Срещата на върха за бъдещето, която ще се състои на 22 - 23 септември 2024 г., в Ню Йорк, САЩ. Делегацията ще бъде ръководена от министър-председателя на Република България г-н Димитър Главчев. В нея влизат още министърът на външните работи на Република България г-н Иван Кондов, постоянният представител на Република България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.
Срещата на върха за бъдещето има за цел преодоляване на предизвикателствата и пропуските в глобалното управление и съживяване на многостранната система с ООН в нейната основа. В резултат ще бъде приет Пакт за бъдещето, който ще включва като анекси Декларацията за бъдещите поколения и Глобалния цифров договор.
България разглежда преговорния процес по Пакта за бъдещето в свързаност и обусловеност с други паралелни процеси и инициативи, като процеси, свързани с изпълнението на Дневен ред 2030, Междуправителствения преговорен процес за реформа на Съвета за сигурност (СС), конференциите на държавите страни по Парижкото споразумение за климата и Четвъртата международна конференция за финансиране на развитието през 2025 г.
Страната ни участва активно както в процесите на изготвяне на Обща позиция на ЕС, така и като член на неформалната Група на малките държави и съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие.
Договарянето на Пакта за бъдещето е своеобразен тест за мултилатерализма и неговата жизненост. Преговорите до момента сочат, че сериозни различия се оформят по въпроси като реформата на международната финансова архитектура, дълговата криза, финансирането на развитието, предложения от ГС „стимул за Целите за устойчиво развитие“, реформирането на международните банки за развитие, финансирането на борбата с климатичните промени, правото на развитие, едностранните икономически мерки (санкции) и реформата на СС на ООН.
Подходът на нашата страна по тези въпроси е изцяло в съответствие с подхода на ЕС за изграждане на доверие и на положително ангажиране в дискусиите. Основна цел на участието на България в преговорите е постигането на приемлив компромис при отстояване на ключови приоритети като зачитане на международното право, основните права и свободи на човека и принципите, заложени в Устава на ООН. 

Правителството одобри позициите на Република България и състава на българската делегация за участие в 79-та редовна сесия на Общото събрание на ООН

Министерският съвет одобри позициите на Република България и състава на българската делегация за участие в 79-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, която ще бъде ръководена от Президента на Република България г-н Румен Радев. В нея влизат още министърът на външните работи на Република България г-н Иван Кондов, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, заместник- министърът на околната среда и водите Ренета Колева, постоянният представител на Република България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, генерални директори и директори в Министерството на външните работи и Администрацията на президента.
Темата на Общия политически дебат на 79-та сесия на Общото събрание на ООН е: „Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения". Темата включва трите стълба на дейността на ООН: мир и сигурност, устойчиво развитие и права на човека.
При участието си в Общия дебат на 79-ата сесия на ОС на ООН, както и в работата на самата сесия, Република България ще продължи да се ръководи от принципите и нормите на международното право, залегнали в Устава на ООН, и ще работи за ефективна ООН, която адекватно отговаря на нуждите и реалностите на съвременния свят. По-конкретно, страната ни ще запази приоритетното си ангажиране с инициативи в подкрепа на ефективния мултилатерализъм и основания на правила международен ред, постигане на ЦУР, отговор на климатичните промени, насърчаване и защита на правата на жените, децата и хората в неравностойно положение и др. България, съвместно със своите партньори от ЕС, ще увеличи усилията си за укрепването на ООН, за преодоляване на недоверието в световните институции, за справяне с предизвикателствата колективно, подчертавайки, че многостранното сътрудничество, основано на ефективни и предвидими правила носи ползи за всички.
Рамковите позиции на Република България по основните групи въпроси от дневния ред на предстоящата 79-та сесия на ОС на ООН отчитат приетите от Съвета на ЕС приоритети на ЕС за 79-та сесия на ОС на ООН и отразяват националните интереси на Република България по въпросите от дневния ред на ООН.

Правителството разреши хидротехнически дейности в акваторията на пристанище със специално предназначение „МТГ - Делфин“

Министерският съвет разреши на „МТГ - ДЕЛФИН“ АД да използва специализиран кораб за извършване на хидротехнически работи във Варненското езеро. Драгажният кораб „UMD HERCULES“, плаващ под знамето на Република Либерия, ще бъде използван за възстановяване на проектните дълбочини в оперативната акватория на пристанище със специално предназначение „МТГ - Делфин“.
Почистването на акваторията на пристанището ще осигури безопасни навигационни условия за корабите, които „МТГ - ДЕЛФИН“ АД строи или ремонтира, и е от решаващо значение за успешното завършване на строителството на втория мултифункционален модулен патрулен кораб за нуждите на Министерството на отбраната.
Даденото разрешение е за срок от 1 месец, считано от датата на постановяване на Решението на Министерския съвет.

Одобрена е тарифата за заплащане на предизборните предавания по БНТ и БНР от партиите за изборите на 27 октомври 2024 г.

Със свое постановление правителството одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по Българската национална телевизия, Българското национално радио и техните регионални центрове в рамките на предстоящата предизборна кампания за избор на народни представители на 27 октомври 2024 г. Тарифата е изготвена в съответствие с предложенията на ръководствата на БНР и БНТ.
В предложенията на двете национални медии параметрите и цените са идентични с тези, определени в тарифата при произвеждането на изборите за народни представители и за членове на европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г.
Предизборната кампания се отразява в програмите на двете обществени медии под формата на клипове, диспути и други форми, договорени с представители на участниците в изборите по реда и условията, уредени в Изборния кодекс.
Срокът за приемането на тарифата е не по-късно от 40 дни преди изборния ден. Своевременното й приемане е от изключително значение за нормалното протичане на предизборната кампания и нейното отразяване в програмите на обществените електронни медии.

Допълнителни 139 млн. лева за обучение на над 140 000 студенти и докторанти

Увеличават се средствата, които държавните висши училища ще получават за обучение на студенти и докторанти по важни за икономиката специалности в съответствие с потребностите на пазара на труда. По-голямо финансиране се предвижда и за университетите, които осигуряват по-високо качество на обучението.
Обхванати ще бъдат общо 140 615 студенти и докторанти. Средствата за финансиране на тяхното обучение се увеличават със 138,8 млн. лева.
Това предвиждат приетите от Министерския съвет изменения на постановленията за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления и за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.
С измененията се повишават коефицентите, по които се умножава базовият норматив за издръжка на обучението на един студент в 47 професионални направления. Сред тях са „Математика“, „Информатика и компютърни науки“, „Биологически науки“, „Химически науки“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“, „Ветеринарна медицина“, „Физически науки“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Педагогика“, „Растениевъдство“, „Животновъдство“, „Общо инженерство“ и други.
С промените се усъвършенства и механизмът за диференцирано финансиране на висшето образование според комплексната оценка за качеството. Тя се формира на базата на различни индикатори като реализация на пазара на труда на завършилите, учебен процес и научни изследвания във висшето училище.

Променя се името на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на ПМС № 239 от 2016 г. за структурни промени в системата на здравеопазването.
В резултат ще се промени името на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ (НЦОКССМП) в НЦОКССМП „Проф. Милан Миланов“.
По този начин ще се отдаде дължимото на един от доайените на спешната медицина в България - професионалист с изключителен принос при разработването на нормативната уредба, касаеща спешната медицина, лекар, преподавател, национален консултант, автор на учебници по спешна медицина и много други заслуги.
Едновременно с промяната в наименованието и в изпълнение на цели, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, за да се подобри достъпа до медицинска помощ на гражданите на Република България, а също и да се повиши качеството на оказваната медицинска помощ, се предвижда и промяна в Правилника за устройството и дейността му. Промените са в частта, касаеща обучението на медицински специалисти за работа в амбулатории в населени места в региони с ограничен достъп до здравни грижи и ще се изразяват в това, че ще се обучават не само работещи в ЦСМП и в Спешните отделения, а и медицински специалисти за работа в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ, амбулатории за специализирана медицинска помощ и амбулатории за здравни грижи. Обучението на медицинските специалисти е безплатно за тези от тях, които поемат ангажимент да работят в населените места в региони с ограничен достъп до здравни грижи.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"