Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 9 октомври 2024 г.

 Министерският съвет ще проведе заседание в сряда, 9 октомври, от 11 ч. при следния предварителен дневен ред:

1. Проект на  Постановление за одобряване  на допълнителни разходи по  бюджета на Министерския съвет за 2024 г. и за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2024 г., и на максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2024 г., по бюджета на Министерския съвет за 2024 г.

Внася: министър-председателят

2. Проект на  Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 100 на Министерския съвет от 2024 г. за приемане на план-сметка за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г.

Внася: заместник министър-председателят и министър на финансите

3. Проект на  Решение за определяне на механизъм  за прилагане на Инструмента  за техническа подкрепа на  Европейския съюз в България.

Внася: заместник министър-председателят и министър на финансите

4. Доклад за  резултатите от емитирането през  септември 2024 г. на облигации на международните капиталови пазари съгласно условията на Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации и за одобряване на свързаните с емитирането документи.

Внася: заместник министър-председателят и министър на финансите

5. Доклад за  одобряване на резултатите от  участието на Република България  в неформалното заседание на  Съвета на Европейския съюз  по икономически и финансови  въпроси (ЕКОФИН), проведено на 13 и 14 септември 2024 г. в Будапеща.

Внася: заместник министър-председателят и министър на финансите

6. Проект на  Решение за приемане на актуализиран  Национален план за изпълнение  на Компакта за засилване на  гражданското измерение на Общата  политика за сигурност и отбрана  на Европейския съюз

Внася: министърът на външните работи

7. Проект на  Решение за освобождаване на  тайландския гражданин Сомбат  Лаохапонгчана от функциите му  на почетно (нещатно) консулско длъжностно  лице на Република България  в Кралство Тайланд със седалище  в Банкок и с консулски окръг, обхващащ територията на Кралство Тайланд, и за назначаване на Сивасит Лаохапонгчана за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Кралство Тайланд със седалище в Банкок и с консулски окръг, обхващащ територията на Кралство Тайланд.

Внася: министърът на външните работи

8. Проект на  Решение за освобождаване на  италианския гражданин Джакомо  Бугаро от длъжността почетно (нещатно) консулско длъжностно лице  на Република България в Италианската  република със седалище в гр. Анкона и с консулски окръг, обхващащ територията на област Марке, и за назначаване на Паоло Мариани – италиански гражданин, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Италианската република със седалище в гр. Анкона и с консулски окръг, обхващащ територията на област Марке.

Внася: министърът на външните работи

9. Проект на Постановление  за одобряване на допълнителни  разходи по бюджета на Министерството  на транспорта и съобщенията  за 2024 г.

Внася: министърът на транспорта и съобщенията

10. Проект на Решение  за даване на съгласие за  продажба на урегулиран поземлен  имот, собственост на „Холдинг  Български държавни железници“  ЕАД – София.

Внася: министърът на транспорта и съобщенията

11. Проект на Решение  за обявяване на имоти –  публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост.

Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството

12. Проект на Решение  за безвъзмездно предоставяне  за управление на част от  имот – публична държавна собственост, на Министерството на земеделието и храните за нуждите на Областна дирекция „Земеделие“ - Перник.

Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството

13. Проект на Решение  за допълнение на Решение № 236 на Министерския съвет от 2007 г . за утвърждаване на списък на общинските пътища.

Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството

14. Проект на Решение  за изплащане на обезщетенията  по решенията на Европейския  съд по правата на човека  по делата „Костадинов срещу  България“ (жалба № 21743/15), „Тончев срещу България“ (жалба № 40519/15) и „Босев срещу България“ (жалба № 62199/19).

Внася: министърът на правосъдието

15. Проект на Постановление  за одобряване на допълнителни  разходи по бюджета на Министерството  на правосъдието за 2024 г.

Внася: министърът на правосъдието

16. Доклад за одобряване  позицията на Република България  за участие в заседанието на  Съвета на Европейския съюз  по правосъдие и вътрешни работи, част „Правосъдие“, което ще  се проведе на 11 октомври 2024 г. в  Люксембург.

Внася: министърът на правосъдието

17. Проект на  Решение за одобряване участието на Република България в кампании  на Европейската комисия по  доброволно преместване на граждани  на трети държави, търсещи или  получили международна закрила  от държави под миграционен натиск с подкрепата на Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за периода 2024 – 2025 г.

Внася: министърът на вътрешните работи

18. Проект на  Постановление за одобряване  на допълнителни разходи по  бюджета на Министерството на  вътрешните работи за 2024 г.

Внася: министърът на вътрешните работи

19. Доклад за  одобряване позицията на Република  България за участие в заседанието  на Съвета на Европейския съюз  по правосъдие и вътрешни работи, част „Вътрешни работи“, което  ще се проведе на 10 октомври 2024 г. в Люксембург.

Внася: министърът на вътрешните работи

20. Проект на  Решение за даване на съгласие  Управляващият орган на Програмата  за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. да увеличи максималния  размер на безвъзмездната финансова  помощ по процедура за подбор № BG06RNP001-7.020 - Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“ по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от марка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Внася: министърът на земеделието и храните

21. Доклад за  одобряване на резултатите от  участието на Република България  в неформалното заседание на  Съвета на Европейския съюз  по земеделие и рибарство, част  „Земеделие“, проведено от 8 до 10 септември 2024 г. в Будапеща.

Внася: министърът на земеделието и храните

22. Проект на  Решение за одобряване участието  на Република България с национален  щанд на Международното изложение  за биохрани „БИОФАХ 2025“, което  ще се проведе от 11 до 14 февруари 2025 г. в гр. Нюрнберг, Федерална република  Германия.

Внася: министърът на земеделието и храните

23. Проект на  Решение за одобряване проект  за изменение на Стратегическия  план за развитие на земеделието  и селските райони за програмен  период 2023 – 2027 г., съфинансиран от  Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.

Внася: министърът на земеделието и храните

24. Проект на  Решение за предложение до  Президента на Република България  за издаване на Указ за награждаване на български гражданин.

Внася: министърът на отбраната

25. Доклад за  одобряване на резултатите от  участието на Република България  в неформалното заседание на  Съвета на Европейския съюз  по конкурентоспособност, част „Научни  изследвания и иновации“, проведено на 16 и 17 септември 2024 г. в Будапеща.

Внася: министърът на образованието и науката

26. Проект на  Решение за безвъзмездно предоставяне  за управление на недвижима  културна ценност – изключителна  държавна собственост, на община  Каварна, област Добрич.

Внася: министърът на културата

27. Проект на  Постановление за изменение и  допълнение на Постановление    № 232 на Министерския съвет от 2023 г. за приемане на график за привеждане на регистрите на административните органи в съответствие със Закона за електронното управление чрез използването на Информационната система за централизирано изграждане и поддържане на регистри.

Внася: министърът на електронното управление

28. Проект на  Решение за одобряване позицията  на Република България за участие  в неформалното заседание на министрите по заетостта и социалните въпроси, което ще се проведе на 9 и 10 октомври 2024 г. в Будапеща.

Внася: министърът на труда и социалната политика

29. Доклад за  одобряване позицията на Република  България за участие в заседанието  на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика, част „Енергетика“, което ще се проведе на 15 октомври 2024 г. в Люксембург.

Внася: министърът на енергетиката

30. Проект на  Постановление за изменение и  допълнение на Правилника за  прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с Постановление № 46 на Министерския съвет от 2010 г.

Внася: министърът на отбраната

31. Проект на  Постановление за допълнение  на Наредбата за реда за  класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета с Постановление № 293 на Министерския съвет от 2011 г.

Внася: министърът на здравеопазването

32. Проект на  Постановление за изменение и  допълнение на Устройствения  правилник на Министерството  на транспорта и съобщенията, приет с Постановление № 232 на Министерския съвет от 2009 г.

Внася: министърът на транспорта

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"