Високи технологии и нови видове бизнес показват на Есенния панаир в Пловдив

Високи технологии и нови видове бизнес са основният акцент на тазгодишния международен технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 26 септември до 1 октомври.

В рамките на 11 специализирани изложби на "Есен 2016" близо 650 компании от 33 държави ще демонстрират последно поколение техника, продукти и услуги в областта на строителството, роботиката, машиностроенето,  електрониката, електротехниката, енергетиката,  информационните технологии, химическата и минната промишленост, екологията, управлението на водите, автомобилостроенето, транспорта и автосервизното оборудване.

Очаква се близо 40 000 посетители от България и Европа да посетят Международен панаир- Пловдив и видят експозициите, разположени в 7  палати и откритите площи край тях, всеки ден от 9 до 18 часа. Цената на билетите е 5 лв., а за ученици, пенсионери и инвалиди - по 2 лв.

На 72-ото издание на техническия панаир в Пловдив се слага началото на прояви, ориентирани към символите на Четвъртата индустриална революция - роботи, върхови технологии, дигитализация, комуникации, 3D,  виртуална действителност. Те бързо ще променят икономиката и фирмите трябва да са готови за предстоящите обрати, обясняват експерти. С хитова експозиция от роботи и дрон шоу ще стартира новата изложба   "Робохайтех".

В нея са презентирани роботи за индустрията и бита, манипулатори, роботизирани и автоматизирани системи, методи за обучение на специалисти, научни разработки. Сред изложителите са водещи компании в бранша, Българската дрон академия и Институтът за космически изследвания и технологии към БАН. Дрон шоуто ще бъде голямата атракция на "Робохайтех" с ежедневни демонстрации с летящи роботи и авиомодели, робошоп, тренинг на компютърни симулатори и курсове за оператори на безпилотни летателни апарати.

Показването на иновации е основен акцент на Международния панаир в Пловдив, утвърдил се като най-престижната технологична среща на Балканите. За 72-ото му издание е подготвено разширено представяне на върхови хайтех разработки от различни области в специална Смарт палата. Ще бъдат презентирани модели за смарт мениджмънт и финансов инженеринг. Така посетителите ще се срещнат с технологиите на 21-ви век и с идеи за бъдещето. Със същата насоченост е и СтартЪп зоната за млади изобретатели и предприемачи, която се прави за първи път. В нея участват студенти от техническите университети в Пловдив и Варна, а панаирът им предоставя безплатно щанд, за да демонстрират своите постижения.

Възможност за изява на деловия форум вече имат и фирми, предлагащи машини за селското стопанство. Новост е секцията за агротехника в изложбата "Машиностроене", където може да се видят трактори, плугове, сеялки, дискови брани, инвентар, резервни части и гуми.Силно присъствие в изложбата "Машиностроене" имат компании от Чехия. Участниците в нейната официална експозиция са предимно от този отрасъл, а изделията на чешкото машиностроене са световноизвестни със своето качество.

В  изложбата "Стройтех" специално внимание се обръща на сегмента от строителната индустрия, свързан с изграждането на пътища, екообекти, пречиствателни станции. Има засилено  присъствие на строителна техника - бетон възли, тежка механизация, съоръжения за събаряне на здания и за направа на канали. Двете изложби са най-големите в рамките на "Есен 2016". И при тях ясно личи новият тренд за експресно навлизане на хайтех елементи. Машините за строителство и други сектори на индустрията са снабдени с куп екстри, които са резултат от авангардни разработки и повишават ефективността, функционалността и комфорта при работа с тях.

Нова секция - оборудване за шивашки  фабрики и ателиета, се разкрива и в специализираната изложба за електроника и електротехника "Елтех". Интересни предложения са подготвили участниците в динамично развиващите се изложби "Акватех" (за технологии и управление на водите), "Енеко" (за енергетика и екология), както и "Инфотех" (за информационни технологии), "Интермин експо" (за минната индустрия) и "Химия".

Традиционно най-атрактивна е изложбата "Автосвят", известна с премиерите на последни  модели на световни производители. Тази година ще се представят дилърите на "Порше", "Мазерати", "Лексус", "Тойота", "Хюндай", "Ситроен", КИА, "Пежо", "Сеат", "Шкода", "Лада" и други марки. "Автосвят" вече е в нов формат, който включва още предложения за любителите на високи скорости. Освен автомобили те ще видят технологии и техника за преобразяване на колите в специалната Тунинг зона, "мобилни къщи" в Караван салона и мощни озвучителни уредби в секцията "Кар аудио". Това е резултат от съвместни инициативи с участници в изложбата за транспорт и автосервизно оборудване "Аутотех".

Освен с технологични иновации, посетителите на Есенния панаир в Пловдив ще се запознаят с креативни идеи за визуална комуникация. В специална артзона ще бъдат подредени творби на графичния дизайн, които  участват в 20-ото издания на единствения в света Международен конкурс за панаирен плакат. Тази година за наградите се конкурират 125 плаката на изложбени организации от 32 държави.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"