Висшето военноморско училище с нов началник

Флотилен адмирал Калин Калинов е новият началник на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“. На тържествена церемония в присъствието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, кмета на Варна Благомир Коцев, областния управител проф. Андрияна Андреева, председателя на Общинския съвет Христо Димитров, партньори, офицери и курсанти той прие длъжността от флотилен адмирал Боян Медникаров, който ръководеше ВВМУ от 2011 г. 

В двора на училището флотилен адмирал Калинов прие от предшественика си флага на ВВМУ, флотската сабя – символ на училището, както и личния флаг на началника на морската Алма матер. Ще спазваме основните принципи на приемственост и ще се опитаме да съчетаем модернизма с традицията, каза Калинов. По думите му конфликтите в близост до страната ни и острата демографска криза са изпитания, за чието преодоляване  училището ще разчита и на възпитаниците си.    

Новият началник на училището има богата биография. Той полага клетва като курсант на същия плац през 1986 г. и през 1991 г. получава магистърска степен по управление на тактическите формирования във ВМС. Бил е командир на щурманска бойна част и на минно-торпедна бойна част на подводница, а в последствие и командир на подводница. Досега Калинов беше заместник-началник по учебната и научната част на ВВМУ. 

Церемонията продължи с ритуал по изпращането на флотилен адмирал Боян Медникаров в запаса след 30 години, посветени на военното образование. Под негово ръководство в началото на 2023 г. за първи път българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ достигна до антарктическата ни база на о. Ливингстън. Медникаров участва в последните две експедиции на българските полярници. Под негово ръководство започна модернизация на ВВМУ, което се нареди сред най-добрите морски академии в света. Въведени бяха и нови специалности, последната от които е магистърската програма по космическо инженерство. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Фархи, "Труд news", Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"