Висшистите да могат да минават едногодишно военно обучение, предлага МО

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за решаване на въпроса с недостига на резервисти, съобщи БНР.

Предложението за обучение по военно дело ще е за офицер от резерва обяснява полковник Милен Илиев - началник на отдел „Образование и квалификация“ в дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната" в МО.

"Всеки, който премине такова обучение, ще бъде зачисляван в резерва, като му се дава възможност да служи в резерва. Имаме над 3000 длъжности в момента в армията офицери от резерва. Не е тайна, че около 300-400 места са само заети".

И в момента армията има форма за обучение на резервисти - срочна служба в доброволния резерв. Но въпреки мерките последният доклад за състоянието на отбраната отчита едва 16% попълване на резерва. Затова законовите промени са сред препоръките за попълването му. Причините да има нисък интерес са заради нивата на заплащане и ниския интерес към военната служба. Полк. Милен Илиев обяснява процедурата:

"Преминава се задължително обучение една година, след което се зачислява. Може да кандидатства да заеме длъжност за резервист в армията. Периодично ще бъде извикван на преподготовка, на такива учения, които провежда съответното формирование, да поддържа необходимата подготовка, за да може формированието да бъде готово за действие. Това не е просто някой да дойде от любопитство. Плаща се заплата".

Новото предложение за служба в резерва на висшистите трябва да бъде одобрено от парламента. Но към момента дори не е подложено за обществено обсъждане. Обсъждане чака и другата идея - задължителната военна подготовка за определена категория цивилни или за онези от силовите структури.

Само преди дни служебният министър на отбраната Атанас Запрянов обясни:

"Анализи се извършват, но те не касаят връщането на наборната служба. Нали не си представяте, че служебен министър на отбраната такъв сериозен въпрос ще го постави за разглеждане пред Народното събрание? Предпочитам това да бъде въпрос на едно политически избрано правителство, с дългосрочен хоризонт".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"