Виталий Кличко: Украйна няма да отстъпи „никакви територии“ в замяна на мир

Кметът на Киев Виталий Кличко се противопостави на идеята за замразяване на конфликта в Украйна и териториални отстъпки.

„Тази идея за замразяване на конфликта е грешна гледна точка, вместо това се нуждаем от повече подкрепа. Няма да отстъпим никаква територия на Русия. Това не може да бъде компромис“, каза той в интервю за вестник Bild am Sonntag.

 „Ракетните атаки все още се увеличават, спешно се нуждаем от нови ракети „Пейтриът“ и нови възможности за защита на хората“, каза Кличко.

Украинският политик смята, че все още съществува опасност от руска атака срещу Киев, което според него „е било и остава цел“ за Руската федерация. 

„Знаем това и сме много по-добре подготвени за възможни нови атаки, отколкото преди две години“, каза Кличко.

Идеята за замразяване на конфликта беше предложена преди това от ръководителя на фракцията на Социалдемократическата партия на Германия в Бундестага Ролф Мютцених. В Германия инициативата му срещна както подкрепа, така и критика.

Германия е вторият най-голям доставчик на оръжие за Украйна след САЩ. Общо досега Германия е отделила средства за военна подкрепа на Киев или е поела ангажименти за бъдещи разходи в размер на около €28 млрд. Руската страна многократно е подчертавала, че доставките на оръжие за Киев само ще удължат конфликта в Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"