Витанов: Въпреки идването на "Омикрон", благоприятният сценарий е устойчив и празниците няма да бъдат помрачени

Математикът роф. Николай Витанов публикува във фейсбук профила си кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 22 декември 2021 г.

Ето какво пише той:

0.  Омикронът се яви и у нас. Както прогнозирах - няма да ни се размине. Не ни се размина. Другата ми прогноза отдавна я знаете -  този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина.  Прогнозата се изпълнява. Приготвяйте се спокойно за празниците. Спазвайте елементарните мерки, за да не си ги прецакате празниците, като пипнете вируса баш по Коледа.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.998 - близо е до 1.
Прогнозата я знаете - БАВНО разтоварване на здравната система. Другата ми прогноза също я знаете - вълната с Омикрона ще застъпи вълната от делта варианта на вируса и ще ни завари при неразтоварена здравна система. Гледайте сега, дали ще стане така. Напомням - още сме над 90 000 активни случая. 

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан. 
Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751
починали 1-ви октомври 2021 - 20 968
починали до днешна дата - 30 303
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 9335
Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 138.2% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 38.2 % повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Вече обясних как недостатъчно обхватната ваксинация води до висока смъртност. Понеже пак има неразбрали, хайде пак обяснението. Миналата година нямаше ваксини. Но варианта на вируса беше по-малко заразен. Тази година има ваксини, но има и много неваксинирани. Делта вариантът е къде по-заразен. Дори и при ваксинация от около 30% делта вариантът заразява повече хора в  сравнение със заразените по същото време миналата година. Затова и смъртността е по-голяма. При 70% ваксинирани нямаше да е така. Смъртността щеше да е доста по-ниска. Анадънму?- да попитам за език, който ще накара хейтърите веднага да почнат да пеят песните Рев над водата и Вой към Луната. 

Броят на смъртните случаи е над 30 000, а годината още не е свършила. Така и най-ореваваната от всичките прогнози на Витанов се осъществи. Коментарът тук е кратък - трудно е да си прост хейтър в тая държава. Конкуренцията е огромна, чудовищно огромна. 

За ваксинацията - ако щете, не ви карам насила. АМА ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ. На хейтърите нищо не препоръчвам. Да си им препоръчват гурутата им, дето докараха смъртността до над 30 000.
Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Тук нещата вървят на добре. Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците. Жълтата област в Източна България расте. Половината области са под ниво 3.  Това е добре. Развитието е според прогнозата за спокойни празници.

Вчера отбелязах, че започва да се наблюдава застой в спада на случаите в големите градове и в няколко по-малки. Това се очакваше. Очаква се бавният спад на случаите да продължи. Омикронът закъсня фатално, за да направи поразии тази година. Догодина ще му сърбаме попарата.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта.

Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. 
София-град  се очаква да е вън от много тъмночервената 
зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.
 

ДИФУЗНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УГАСНА.  НАРОДЪТ ЩЕ ЯДЕ И ЩЕ ПИЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ НАПУК НА ОМИКРОНА.

Знаете, че това е прогнозата на Витанов. Наблюдавам големите градове - София,р Пловдив и Варна. Там спадът на случаите доста се забави. Наблюдавам и Пазарджик. Засега няма основания за тревога. Очаква се  тенденцията на бавен спад на случаите  да продължи и през новата седмица. 

Половината области са вън от виолетовата зона на риска.  

Имаме и нова област в жълтата зона. Положението бавно се подобрява.  Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса  - вече се появи и то според очакванията - покрай празниците. Знаете, че ви писах да не се самозабравяме и че Омикронът ще дойде и няма да ни се размине. Прогнозата е, че каквито проблеми да имаме с него - ще са догодина. Това е прогнозата, направена е отдавна, още когато другите ви плашеха със страшния Омикрон. И се изпълнява. 

7. Тотален локдаун до края на годината - няма да има.
Забравихме за тоталния локдаун - нали така. Е, това беше и прогнозата на Витанов. И тая беше направена страшно отдавна - още в края на септември, когато ви плашиха други анализатори с тотален локдаун. И тая прогноза се сбъдна.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така - хумористичен реализъм на Витанов. Защо го има това - също знаете - ако тръгна да ви говоря с високопарните математически термини, ще избягате на втората минута, ако не заспите от отегчение. Тъй че, няма защо да се дуя с високопарни приказки. Следствие - има доста да си говорим за Мърфи, Питър, Паркинсън и другите.

Та веселата част. Днес за разнообразие, една басня.

ЮРДЕЦИТЕ, КРОКОДИЛЪТ И БУХАЛЪТ

Имало една време едно езеро, в което на воля си плували различни птици. Риба ловили там и добре си живеели. Не щеш ли, в езерото се появил крокодил и започнах да яде птиците. 
Птиците били много и отначало не забелязвали, че няколко от тях изчезват на ден. Пръв забелязал това бухалът. И след малко наблюдение, разбрал и причината. И предупредил:
- Пернати мои събратя, в езерото има крокодил, внимавайте, пазете се, може да ви изяде.
Повечето птици взели предупреждението насериозно и започнали да се пазят. Крокодилът успявал да хване някои от тях, но схолуката му не била голяма. не така обаче била работата при юрдеците. Като чули предупреждението, юрдеците веднага крякнали:
- Ти ли ще ни кажеш, бе, бухал нещастен. Ние сме юрдеци, нас крокодил не може да ни изяде.
-Махай се оттук, бухал нещастен. Нашите юрдешки информационни канали казаха, че крокодил няма.
-Съд, съд за бухала. Плаши нежните ни юрдешки душици. Да го набием този грозник. Да го убием този глупак. Не може той да се мери с нашия огромен юрдешки ум и с нашата гигантска юрдешка красота.
И тъй нататък. И продължили юрдеците да се плуват из езерото. Бухалът гледал картинката от едно високо дърво на брега. Крокодилът също бил доволен и живял сито пресито до дълбока старост.
Какъв е изводът мили деца. Докато има прости юрдеци, ще има и сити крокодили. Умът и интелигентността на всички бухали взети заедно не могат да компенсират безграничната юрдешка простотия.
Добре, стига толкова за днес.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Въпреки че Омикронът дойде, благоприятният сценарий е устойчив и празниците няма да бъдат помрачени.  До края на годината от това нищо няма да последва. НИЩО. Яжте и пийте на воля, забравете за проблемите поне в следващите 10 дни, починете си.  

Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.   

Който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително.
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"