ВКС оправда доц. Чавдар Стоянов за сексуални престъпления и принуда

С решение номер 200 от 9.07.2020г. тричленен състав на Върховния касационен съд с докладчик съдия Галина Захарова оправда изцяло и по същество доц. Д-р Чавдар Стоянов за сексуални престъпления и принуда по отношение на жалбоподателя Красимир Любенов. Случаят нашумя преди три години,когато СРП внесе обвинителен акт срещу преподавателя по право в Районния съд-София. Софийски Градски Съд оправда доцента, след като районният съд го бе осъдил на три години условно.

В мотивите си висшите магистрати признават,че липсват всякакви данни престъпление въобще да е извършвано. Не е ясна и точна обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт.Прокурор Иван П. от СРП е допуснал сериозни и тежки процесуални нарушения в досъдебната част на процеса.Така тезата на прокурора рухна окончателно в съдебната зала,след като в подробна пледоария адвокат Ивета Анадолска посочи, че подобно деяние Ч.Стоянов никога не е извършвал.Според тричленния състав на ВКС описаното в обвинителния акт поведение на подсъдимия въобще не е съставомерно по чл. 157 ал.1 НК, поради което софийски градски съд правилно е оправдал преподавателя по Международно право.

Потърсен за коментар по случая,доц. Чавдар Стоянов заяви пред „Труд” , че благодари за изключителната обективност и високия професионализъм на съдийския състав, предстои да  предяви своите претенции към прокуратурата според предписанията на закона в тези случаи-за нанесени вреди.Доцентът обжалва пред Апелативен съд –София и 2-годишна почти изтекла условна присъда от 2018бг.”Поръчката да бъда омаскарен се провали тотално”,заяви лаконично той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"