Вкусни и здравословни рецепти за лятото

Зеленчуците са в настъпление – няма как да е другояче през лятото. Това не означава, че ви препоръчваме да се храните само с тях. Вярно, че в горещините не вървят джоланчета и свински гърди, но пък пържолките, наденичките и ребърцата на скара са си неотменими храни през всички сезони. Стига да имате време и желание да ги приготвяте, защото използването на барбекюто си е майсторлък, а миенето на скарата – досадна последица. Затова пък, веднъж извадено барбекюто, на него можете да приготвите освен мръвките, и зеленчуци за гарнитура.

 

Зеленчукови мини пици

Необходими продукти:

4 средно големи тиквички

2 клончета чери домати

2 кутийки мини моцарела

сирене пармезан за поръсване

босилек

сос песто (по желание)

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгове с големина около 5-7 мм (да не са много тънки). Запечете ги от двете страни на тиган с незалепващо покритие. Целта е да не пускат вода, както и да ги печете по-малко във фурната. Можете и да ги наредите направо в тавичката, в която ще ги печете. Нарежете чери доматчетата, моцарелата, поръсете със сиренето пармезан. Ако сте запекли предварително тиквичките на тиган, ги запечете само отгоре на 200 градуса във фурната. Ако сте пропуснали тази стъпка, включете фурната да пече отгоре и отдолу на около 200-220 градуса. Извадете ги, поръсете със ситно нарязан босилек и сос песто по желание.

 

Веган шишчета

Необходими продукти:

1 тиквичка

100 г ситни печурки

100 г дребни пресни картофи

1 червена чушка

няколко скилидки чесън

30 г краве масло

3 стръкчета пресен копър

няколко чери домати

сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичката и чушката на кубчета. Вземете шишче и забодете зеленчуците като ги редувате. Нанижете печурка, скилидка чесън, картоф, домат. Загрейте скара или барбекю и ги изпечете. Стопете маслото и го смесете със сол, черен пипер и нарязан ситно копър. По време на печенето полейте шишчетата със сместа и обръщайте, за да се изпекат равномерно. След готовност поднесете като предястие или като гарнитура на пиле или риба.

 

Патладжан с яйца и сирене на фурна

Необходими продукти:

3-4 патладжана

200 г краве сирене

150 г кашкавал

3 яйца

1 с.л. галета

200 мл доматено пюре

2 скилидки чесън

3-4 стръка магданоз

3-4 с.л. олио

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжана на колелца, посоляваме го и го оставяме да се отцеди. След като се е отцедил, го запържваме за кратко време. В отделен съд натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцата и галетата. В малка правоъгълна тавичка редим ред патладжан, ред сирене и завъшваме с патладжан. Отгоре заливаме с доматен сос, запържен 10 минути в малко олио с чесън и сол. Поръсваме с черен пипер, добавяме нарязания на ситно магданоз. Завършваме с настърган кашкавал. Слагаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 15-20 минути.

 

Пълнени патладжани с орехи

Необходими продукти:

2 големи патладжана

1/2 глава лук, нарязан на дребно

2-3 скилидки чесън

1/2 ч.ч. дребно нарязани орехи

1 с.л. зехтин

1/2 с.л. соев сос

1 с.л. горчица

12-15 чери доматчета – червени и жълти

10-12 листа босилек

2 стръка зелен лук

сол

Начин на приготвяне:

Срежете патладжаните на две по дължина и издълбайте вътрешната част на всяка половинка. Сложете в отделна купа вътрешната част на патладжаните. Загрейте зехтина в подходящ тиган на средна температура. Добавете лука, чесъна и вътрешната част на патладжаните. Задушете за 3 минути и добавете орехите, посолете на вкус. Напълнете патладжаните със сместа и печете около 25-30 минути на 180 градуса. В отделна купа смесете доматите, срязани на половинки, с босилека, зеления лук, нарязан на кръгчета, и солта. Когато извадите патладжаните, сложете от доматите, босилек и лук на всяка половинка и гарнирайте с горчица.

 

Пилешки филенца върху зеленчуци

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди

1 патладжан

1 по-голям домат

1 тиквичка

1 лимон

зехтин

риган

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете гърдите на филенца и ги поставете в съд. Отгоре изстискайте 1 лимон, сложете 2-3 с.л. зехтин, риган и малко сол. Разбъркайте и оставете да престоят известно време. Зеленчуците нарежете на кръгчета с дебелина около 0,5-1 см., осолете и ги омазнете малко. Оставете тиган с незалепващо покритие на котлона да се нагорещи. След това изпечете зеленчуците и накрая филенцата. В чиния наредете от зеленчуците и отгоре сложете няколко филенца. При желание може да приготвите дресинг с горчица, чесън и лимон.

 

Патладжанени „цървули“

Необходими продукти:

3 патладжана

1/2 кг кайма

1 глава лук

50 мл олио

1/4 връзка магданоз

1/2 ч.л. червен пипер

1 щипка черен пипер

1 щипка кимион

сол

100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се с лъжица, за да се получат лодки. Те се посоляват и се оставят настрани да пуснат горчивия си сок. След около 15 минути се изплакват, подсушават се и се подреждат в тавичка. Поливат се с олио и се пекат до омекване. През това време лукът се нарязва на ситни кубчета. Задушава се в малко олио, докато стане прозрачен, след което към него се добавят каймата и издълбаната вътрешност на патладжаните, предварително накълцана на ситно. Всичко се задушава добре, докато каймата стане на парченца и се зачерви. Накрая се добавят червеният и черният пипер, кимионът, солта и ситно нарязаният магданоз. Всичко се разбърква и с получената плънка се пълнят вече омекналите при печенето патладжани. Напълнените патладжани се връщат обратно във фурната, за да се изпекат до пълна готовност на зеленчуците и месото и минута преди да станат готови, се поръсват с настърган кашкавал. Щом той се разтопи, се изваждат от фурната и по желание се украсяват с пресен магданоз.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"