Влагат рекордни суми в земеделска земя в САЩ

Очакват цените да нараснат още

Фермери държат 95% от площите

Инвеститори влагат рекордни суми в обработваема земя в САЩ, очаквайки цените на нивите да нарастат в резултат на увеличението на световното население и намаляването на природните ресурси, пише Файненшъл Таймс.

Стойността на обработваемата земя, притежавана от инвестиционни компании, е нараснала над два пъти през последните три години и вече надминава 16,6 млрд. долара. Средната цена на обработваемата земя в САЩ е нараснала до 5460 долара на акър (4,05 декара), при 1270 долара на акър през 1997 г. Очаква се стойността на нивите да продължи да расте, тъй като заради климатичните промени обработваемата земя става все по-оскъдна с нарастването на световното население.

Очаква се населението на света да се увеличи с 20% до около 10 млрд. души до 2050 г. спрямо малко над 8 млрд. днес, затова светът ще трябва да произвежда с 60% повече храна, показват данни на ООН.

Началото на войната в Украйна, която е един от най-големите износители на зърно за световните пазари, тласна нагоре цените на хранителните стоки. Но дори с успокояването на инфлацията инвеститорите не губят апетит към притежаване на обработваема земя, казват фонд мениджъри. „Дългосрочните тенденции са изключително привлекателни“, коментира Антоан Бисън-Маклърнън, главен изпълнителен директор на Fiera Comox, филиал на Fiera Capital, която управлява земеделски активи на стойност около 2 млрд. долара.

Въпреки нарастващите вложения в ниви, едва между 1% и 3% от пазара на земя в САЩ, оценяван на 3,4 трлн. долара, е собственост на инвестиционни фондове. Семейните бизнеси съставляват 95% от всички ферми в САЩ.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"