Вложение в злато умножава парите

Цената на кюлче злато от 400 тройунции надмина 1 млн. долара

Благородният метал поскъпна с над 32% само за една година

Най-малката инвестиция е 1 грам

Вложение в злато може да умножи парите ви в рамките на няколко години. Цената на благородния метал на международните борси във вторник по обяд стигна до рекордните 2522 долара за тройунция. Само в рамките на година златото поскъпна с над 32 на сто. За пет години цената на златото е нараснала с над 66%. Но за по-дълъг период от време, например 20 години, златото е поскъпнало близо шест пъти.

Преди 20 години цената на златото беше около 430 долара за тройунция. Една тройунция е равна на приблизително 31,1 грама. Това означава, че цената на златото преди 20 години е била 13,8 долара за един грам. Сега цената на златото е 81 долара за грам. Ако преди 20 години човек е купил 100 грама злато за 1380 долара, сега може да ги продаде за 8100 долара.

Всъщност това са цените на златото на спот пазара - пазарът на злато между най-големите финансови институции, рафинерии и златодобивни компании. Цената на инвестиционното злато, което обикновен човек може да купи, е малко по-различна от цената на спот пазара. Причината за това е, че златото трябва да бъде оформено в кюлчета с подходящ грамаж и да бъде доставено, съответно има разходи за транспорт, охрана, магазини за продажба и т. н. Но цената на инвестиционното злато за граждани нараства успоредно с цената на благородния метал на спот пазара. Най-малкото количество инвестиционно злато, което може да купи човек, е един грам. На пазара има и по-големи кюлчета. Но по принцип е по-добре човек да купи няколко по-малки кюлчета, вместо едно по-голямо, защото така има по-голяма гъвкавост при продажбата - може да продаде само едно от кюлчетата, вместо цялото количество злато, което притежава.

Цената на едно стандартно кюлче злато от 400 тройунции надмина 1 млн. долара. Като това е исторически най-високата цена на благородния метал. 400 тройунции се равняват на 12 441 грама, или 12,441 килограма.

Златото е основен инвестиционен актив за централните банки. Според последното проучване на Световния съвет по златото, 29% от централните банки по света са заявили, че планират да увеличат златните си резерви през следващата година. Само в рамките на първото тримесечие на настоящата година централните банки са купили общо 289,7 тона злато.

Сред централните банки с най-големи покупки на злато през първите четири месеца на годината Централната банка на Турция е на първо място с купени 38 тона злато. На следващите места са Народната банка на Китай (28,9 тона), Резервната банка на Индия (24,1 тона) и Националната банка на Казахстан (22,3 тона).

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"