Водата на 7 изворни чешми в Шумен пълна с нитрати

Инспектори от Регионалната здравна инспекция в Шумен провериха 11 изворни чешми в града и водата на повече от половината се оказа негодна за консумация. Често причина е завишено съдържание на нитрати, което може да е опасно за деца, предупреждават от инспекцията.

Чешмата срещу Томбул джамия не отговаря на здравните норми по химични и микробиологични показатели и не следва да се ползва за питейни цели. Измерената стойност за нитрати е 93 мг/л при максимално допустими 50 мг/л.

Същото важи и за много посещавания извор в центъра на Шумен, на ул.„Янко Сакъзов”, където са измерени 69 мг/л нитрати. Водата не трябва да се дава на малки деца.

Отклонения по микробиологични показатели са показали чешмите в парк „Кьошкове”, в кв."Боян Българанов", в кв."Дивдядово" на ул.„Изворна“, чешма N1 по пътя за село Лозево, както и чешмата по пътя към с. Новосел. Водата им не бива да се ползва за пиене.

От РЗИ-Шумен уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"