Воден душ, плодови шишчета и изградено калище: С тези екстри животните в зоопарка в София борят жегата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Барсовете се разхлаждат чрез инсталация за „водна мъгла“ 

Този юли се оказа изключително горещ, а август настъпи с очакване за още слънчеви дни. Освен хората, животните също имат нужда от прохлада и специален плодов режим по време на летния период.

Д-р Катерина Зарева-Симеонова е завеждащ екологичния научно-образователен център към зоологическата градина в София. Тя работи в столичния зоопарк от 1998 г. Пред „Труд news” отбеляза, че в зоопарка има над 2000 животни от 250 вида от цял свят, а някои от тях се срещат на места с Тропически климат, така че за тях това време е чудесно. 

д-р Катерина Зарева-Симеонова

И като стана дума за горещо време, по време на обиколката ни в зоопарка с д-р Зарева, се спираме на прохладата и как се постига тя в зоологическа градина, така че всеки един обитател да се чувства добре и да получи това, от което се нуждае през най-топлите месеци от годината.

Воден душ и калище

Всички заграждения са устроени така, че при по-екстремни условия, като дъжд, студ или топлина животните да могат да се оттеглят във вътрешни пространства. В част от тях регулираме климатичните условия. За слоновете, които са индийски – Фрося и Луиза, във външното им заграждение сме монтирали два душа.

Слоновете могат да седят под тях или да се възползват от една голяма локва „калище“, която се намира в единия край на заграждението, където тази вода се стича. Там лягат и се къпят. Освен това имат и басейн, в който могат да влязат по всяко време. Много обичат и гледачите да ги къпят. За тях това е някакво общуване с хората, които се грижат за тях. Всеки ден те получават под някаква форма водна баня. 

Слънчеви бани

Имаме три сгради с различни примати, общо 12 вида. През 2021 г. беше обновено тяхното външно пространство и в момента разполагаме с най-хубавата, просторна и добре аранжирана експозиция за примати на Балканите. Лемурите са любимци на много от децата, тъй като ги свързват с героите на филма „Мадагаскар“. Те си правят слънчеви бани и заемат поза „Лотос“. Седят с разперени, отпуснати ръце, с вдигната муцуна към слънцето и все едно медитират, правейки си сутрешни бани. Това може да бъде видяно най-вече в сутрешните часове. Най-новите обитатели на сектора са голяма група черно-бели примати, африкански тип. Те имат и малко, което се роди, след като пристигнаха от унгарски зоопарк. Обитават най-голямото външно ограждение, по което има много дървета, по които могат да се катерят и да си отпочиват.

Сред по-екзотичните животни са хипопотамът и белият носорог. Хипопотамът има вътрешен и външен басейн и прекарва много време на тези места. Носорогът пък си има калище, в което се покрива с кал и това го пази от слънчевите лъчи.

Бенгалските тигри по цял ден са навън и се къпят. Черните ягуари и леопардите са най-активни докъм 11 часа, като после е вероятно да се видят спящи, което е характерно за големите котки. 

Инсталация за водна мъгла

Снежните барсове имат нужда от разхлаждане през летните месеци. В зоопарка това се случва чрез специална система във вътрешната им клетка, която създава „водна мъгла“. Те имат изградени площадки, в по-горната част в клетката си, и там лягат. Инсталацията за „водна мъгла“ е на нивото на площадката и духа към тях. Ако им стане много топло, могат да отидат там и да се охлаждат. 

Бърнестите мечки: Далеч от водата

Мечките, които отглеждаме, се чувстват много добре през лятото. Всички, с изключение на бърнестите мечки, имат басейни, в които обичат да се къпят. Любопитно е, че бърнестите мечки – Лиам и Шрея, са много рядък и ценен вид. Софийският зоопарк е една от 10-те зоологически градини в Европа, която отглежда точно този вид мечки. Това се случва по линия на Европейската програма за застрашени видове. Бърнестите мечки нямат басейн, защото не обичат водата. Те са топлолюбиви животни, които обитават Индийския полуостров и гори, доста горещи местности. В природата си изкопават подземни бърлоги, където да се скрият от слънцето, за да им бъде по-хладно. Нашите бърнести мечки, през обедните часове, също се оттеглят във вътрешното си пространство, но през останалото време са доста активни и може да ги видите навън как търсят храна. Гледачите им поставят храна на различни места в заграждението, така че да могат дълго време да я търсят и изравят. Това се нарича „средово обогатяване“. Чрез храната, поднесена по различен начин, разнообразяваме ежедневието на животните. 

През лятото предлагаме замразени плодове и зеленчуци на маймуните. Даваме им и замразени плодови сокове. На мечките замразяваме в калъпи (приличащи на кофичка) плодове, като вътре може да има риба или пилешки бутчета, които те обичат. 

Летни деликатеси: Замразени плодови сокове

Папагалите също се хранят с плодове. Те ги получават под формата на плодови шишчета, както и приматите. Лемурите, например, ги получават нанизани на въженца или на клонче. Могат да бъдат апетитни парченца диня или пъпеш. 

Време за игра и храна: Топка за сено

Слониците ни имат специална топка за сено, която е дарена от немското сдружение „Приятели на столичните зоопаркове“ (Förderverein Freunde der Hauptstadtzoos). В нея слагаме скрити плодове и сено, които Фрося и Луиза бавно да си вадят. Тя е специално съоръжение за слонове.

Внимание! Без случайна храна

Месото, което даваме на големите котки, също е охладено. Тази храна я държим в хладилни стаи и специални условия, за да е винаги прясна и свежа, като храната е и ветеринарно сертифицирана. По тази причина храненето на животните от посетителите в зоопарка е абсолютно забранено. Подчертавам го, защото често хората подхвърлят ябълки, моркови и др., мислейки че това няма да навреди. Но по този начин се нарушава диетата на животното и хранителният му режим.

Животните имат различни хранителни изисквания. Някои от тях се хранят с много специфична храна. Затова храненето, от страна на посетителите, води до това, че гледачът накрая няма представа, какво точно е яло неговото животно. Може да се стигне до сериозен здравословен проблем, като възпаление на жлъчката, например. Всякакви пуканки, бонбони и хляб, са абсолютно опустошителни за здравето на приматите. Сложили сме много табели и дори имаме доброволци за тези насоки. Това не е някаква наша прищявка, а стремеж да запазим здравето на животните. Другата причина е, че, ако те очакват от всеки посетител храна, това води до промяна в поведението им, като невротичност, защото те не знаят в кой момент ще дойде храната. А трябва да са наясно, че получават храната си единствено и само от своя гледач.

Нови обитатели

В момента в зоологическата градина най-младият обитател е глобусчето, което се роди преди около месец, а най-възрастните са двете слоници – Фрося и Луиза, като Луиза е на 50 г. Слоновете могат да живеят до близо 65 г.

През последните месеци пристигнаха няколко нови вида. Сред тях са група Ръждиви кенгура и двойка Магеланови гъски. Имаме и непрекъснат обмен с различни зоологически градини. Транспортирането на животни обикновено се осъществява през летните месеци, защото придвижването им е наземно и доста сложно.

Още една новост е, че имаме и две смесени експозиции. Едната е с животни от Австралия, където може да се види Валаби, това е вид кенгуру, които живеят заедно с птици Ему. В другата експозиция съжителстват патагонски едри гризачи и птици Нанду.

Д-р Зарева обобщи пред нашата медия, че през миналата година в столичния зоопарк са минали 500 000 посетители, като през 2024-а се очаква бройката да бъде по-голяма. Гости в зоопарка са както столичани, така и хора от други градове, и много чужденци. Затова информационните табели пред експозициите са двуезични – на български и английски език. Тя напомни, че нашият зоопарк е най-старият на Балканите, тъй като той е основан през 1888 г. от цар Фердинанд.

Снимки: Натали Харалампиева, Христина Филипова, Марио Александров, Иван Масларов и Борис Митов

Видео: Петър Кадинов и Борис Митов

Локация: Зоологическа градина - София

TRUD_VERSION_AMP:13//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"