Води се досъдебно производство за случая с „възкръсналия“ покойник

Образувано е досъдебно производство за случая с „възкръсналия“ покойник в Сливен. Разследващи полицаи ще изясняват фактите и обстоятелствата, довели до абсурдната ситуация. 72-годишният мъж бе открит в напълно безпомощно състояние в банята в дома си на 13 октомври предиобяд. Същия ден, във вечерните часове, той се „съживи“ в ръцете на траурните агенти.
Възрастният човек живеел сам в един от сливенските квартали. Съсед подал сигнал, че не му отваря врата и се притеснил за състоянието му. На място пристигнали екипи на пожарната, полицията и Центъра за спешна помощ. Наложило се да изкъртят вратата, казаха съседи. Информацията бе потвърдена и от полицейски източници.
Същия ден в 16,45 часа в траурната агенция „Бисер“ пристигнали близки на възрастния човек и представили акт за смърт. Наели агенцията. Поискали тялото да бъде поставено в хладилна камера, тъй като членовете на семейството му живеели в чужбина и трябвало да се изчака за погребението. Тялото било транспортирано до гробищния парк на Сливен. Траурните агенти започнали да го приготвят за хладилната камера. „Затворили му очите, той ги отворил. Опитал се да преглътне, отворил си устата. Едната му ръка била върху гърдите. Опитали да я преместят, тя се върнала в старото положение. Голям стрес са преживели агентите!“, разказа собственикът на агенция „Бисер“ Бисер Тодоров. Бил извикан екип на Центъра за спешна помощ. Човекът бил откаран в спешното отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. А по-късно го настанили в реанимацията. „Постъпи с тежко охлаждане. Не е вярно, както съобщиха някои медии, че е бил в диабетна кома. Беше в коматозно състояние. Но кръвната му захар бе с изключително ниски показатели. Всички изследвания ляха извън нормата“, съобщи завеждащата отделението д-р Юлия Бянкова. Изследванията показали, че човекът не се е хранил от дълго време. Към момента телесната му температура е над 35 градуса. Реагирал на дразнения и елементарни команди от рода на „Отвори си очите“. „Състоянието му обаче остава много тежко. Има опасност за живота му“, допълни д-р Бянкова.
Междувременно от траурната агенция са върнали акта за смърт на общината. „Този документ не ми трябва, освен това е недействителен“, обясни Бисер Тодоров. Той показа копие от акта за смърт, в който е посочено, че смъртта на 72-годишния мъж е настъпила в 11,30 часа на 13 октомври. Според собственика на агенцията, в подобни случаи, когато се установи починал, спешният екип, посетил адреса, издава талон за констатирания фатален край. След това личният лекар издава съобщение. Възоснова на това съобщение съответната служба в общината издава от своя страна акта за смърт. 
В Центъра за спешна помощ в Сливен се извършва вътрешна проверка. Екипът, посетил адреса след подадения от съседа сигнал на тел.112, е дал писмени обяснения за действията си. По-рано днес директорът на ЦСМП д-р Василиса Симеонова съобщи, че засега се въздържа от коментар, тъй като обстоятелствата по случая се изясняват. Обясненията на екипа са изискани и ще бъдат предоставени в Министерството на здравеопазването за становище.
От констатирането на „фаталния край“ до издаването на смъртния акт са изминали около 5 часа време. Според източници от лекарската колегия, семейният лекар на 72-годишния мъж е от малко населено място не в Сливенска, а в съседната Ямболска област.  Очаква се досъдебното производство да отговори на много въпроси, свързани не само с действията на спешния екип. 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"