Войната, която не ни е необходима

 

България е войнствено настроена като юнак с прашка в ръката 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба казва, че основният приоритет на Киев е да убеди съюзниците да позволят използването на доставени от Запада оръжия дълбоко в Русия.

„Искам те да се върнат в столиците си... за да получат подкрепа за най-накрая премахване на ограниченията за удари на далечни разстояния по всички законни военни цели в Русия“, каза Кулеба в интервю за Politico.

„Разбира се, това решение е основно на Съединените щати и Обединеното кралство, но Франция също е страна и част от ЕС.“ Кулеба каза, че признава, че френският президент Еманюел Макрон преди това е казал, че на Украйна трябва да се позволи да нанесе удари по военни бази дълбоко в Русия. „Не поставям под въпрос доброто намерение, но факт е, че все още не можем да стреляме“, каза Кулеба. Той също така ще поиска от министрите да разрешат използването на способности за противовъздушна отбрана в страните от ЕС, по-специално Полша, за защита на части от украинското въздушно пространство.

„Не поставям под въпрос желанието на Полша да изгради защитни механизми, те не могат да го направят сами. Имаме нужда от партньори, които да ги подкрепят в това“, каза Кулеба, отразявайки факта, че системата за противовъздушна отбрана на Полша е интегрирана с тази на НАТО. „Аргументът, че това ще накара някои от тях да участват във войната, е невалиден“, каза Кулеба. „Вие не влизате във войната, като свалите ракета или дрон, който лети във вашата посока и всъщност може да нанесе щети на собствената ви територия.“

Кулеба също иска съседните страни да издигнат подкрепата си за Украйна на следващото ниво. „Говорим за самолети, (не само) летящи в полското въздушно пространство, но и способни да прихващат руски ракети в украинското въздушно пространство“, каза той. Зеленски е обсъдил това с шефа на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на върха на алианса през юли, добави Кулеба. „Оттогава работим върху това по военни и дипломатически канали, но е време да вземем решение. Съвсем наскоро видяхте колко лоши са руските ракетни атаки и атаки с дронове“.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров и Андрий Йермак, старши съветник на президента Володимир Зеленски, са във Вашингтон тази седмица, за да отправят подобна молба и да представят списък с цели с голям обсег в Русия, които смятат, че могат да ударят, ако администрацията на Байдън премахва своите ограничения, съобщават моите американски колеги.

Зеленски сподели тази седмица, че Украйна е изпитала успешно първата си балистична ракета. „Разбира се, всяко ново оръжие, което сами разработваме, ни кара да се чувстваме по-уверени. Но успехите на Украйна в разработването и прилагането на най-съвременните оръжия не трябва да служат като извинение за страните партньори да не доставят подобни оръжия на Украйна. Мащабът на тази война и жертвите, които даваме, доказаха, че можем да успеем само когато действаме заедно“.

Съветникът на Зеленски Подоляк отправи призив към България: „Давайте оръжие, за да не се наложи да давате хора“.
Да прилагаме ли знаменитата стратегия на камилската птица?

Категорично „Не“!

Време е войната да се пренесе на дипломатическия фронт, на който ЕС е отчайващо пасивен, разчитайки само на „санкциите“ и „подкрепата“ („До момента за Украйна не е изнесен нито един куршум“), а България е войнствено настроена като юнак с прашка в ръката.

Никой не знае кога Путин ще прецени, че и „последната червена линия е премината“.

Но знаем какви ще са последствията, поне моето поколение помни подготовката на Горещата война.

Препоръчвам на диванните евроатлантици да се запознаят с няколко филма, които подсказват какво ще се случи „на другия ден“. Освен историята на д-р Стрейнджлав, има няколко полезни илюстрации какво чака не само нас, но и нашите деца и внуци.
Защото освен диванните евроатлантици, всички ние ще поемем по този последен поход!
Ето филмите, произведени от НАТО-вски страни:

1. The War Game (1966). Произведен от BBC в разгара на Студената война.
2. The Day After (1983)
3. Testament (1983)
4. Threads (1984)

„Не“ на войните, „Да“ на мира! Не искаме "На другия ден"!

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Проф. Боян Дуранкев

Този уебсайт използва "бисквитки"