Вредители и жегите поразяват борове

Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на ПП „Шуменско плато“, установиха експерти от Лесозащитната станция във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи. В цялата страна, при изкуствено създадените през миналия век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се наблюдава съхнене.

Основните причини за това са нетипичното за вида месторастене при част от културите /изкуствено създадена гора/, продължителните засушавания и по-високите температури през последните години, които водят до чувствително намаляване на атмосферната влажност и водните запаси в почвата и от там до разпространението на  вредители.

Според директора на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов, промяната в климата води до отслабване на боровите култури и от там до появата на множество патогени и насекоми, които унищожават дърветата.

При обследването на засегнатите борове над Шумен се виждат пикнидии по клонките и шишарките, пожълтели и изсъхнали иглици, както и наличие на смолни капчици по зелените леторасли, което е характерно за несъвършената гъба Diplodia pinea. Заболяването причинява изсъхване на иглиците през юни и опадването им. Инфектирането на кората  води до суховършия и загиване на цялото дърво, а при по-силно развитие и загиване на цели насаждения.

Още един вредител са открили експертите от ЛЗС-Варна в боровата гора – Leucaspis pini /Щитоносна въшка/. Ларвите и възрастните женски се заселват по вътрешната страна на иглиците, смучат сок от основата им, което води до пожълтяването и опадването им.

Лесовъдите от РДГ-Шумен и СИДП наблюдават съхненето от миналата година. Направено е предписание към Държавното горско стопанство в Шумен да се заложат пробни площи, в които да се следи състоянието на бора. Редовно ще се извършва и мониторинг от страна на лесовъдите от РДГ-Шумен, като според инж. Гелов към момента процесите се развиват бавно, а състоянието на културите се наблюдава.

 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"