Връзват ръцете на колекторските фирми

Въвеждат правила за събирачите на дългове

Няма да ни притесняват през уикенда и на работното място

Пазят 5 години записи на разговорите

Събирачите на дългове ще може да звънят на хората само от 7:00 часа сутринта до 20:00 часа вечерта. Няма да може да тормозят длъжниците късно вечерта, през нощта или рано сутрин. Това предвижда проект на закон за събиране на вземания по потребителски договори, който е пуснат от кабинета за обществено обсъждане.

Колекторите няма да могат да звънят на хората през почивни и празнични дни. Забраняват се действия по събиране на вземания, които включват използването на тормоз, принуда, физическа сила, заплаха или обида, чрез думи или действия, нарушаващи добрите нрави, пише в проекта на закон. Колекторите няма да може да се обаждат два пъти на един длъжник в интервал по-кратък от два работни дни.

Ще бъде забранено информирането на семейството или на работодателя на длъжника, за това че той има затруднения с плащанията си, ще бъде забранено и събирането на информация от тях. Тоест колекторът няма да може да звъни на работодателя, на съпругата или на децата на длъжника, а ще може да разговаря само лично с него. В проекта на закон специално е записано, че колекторът не може да предприема действия по събиране на вземането на работното място на длъжника. Това означава, че няма да може да го посещават на работното място, така че всички колеги да разберат за финансовите му проблеми.

Ще бъде забранено поставянето на уведомления и информация за дълга под всякаква форма на обществени места, или на места, от които всеки може да получи информация. Това означава, че съобщения за дълговете не трябва да се поставят на вратата на длъжника или колекторът да пише във фейсбук профила му, така че всичките му приятели да разберат за финансовите му проблеми.

Колекторите ще трябва да пазят цялата кореспонденция с длъжника, включително и записи на всички телефонни разговори за срок от поне пет години. Така при нарушаване на новите правилата и използване на заплахи или телефонен тормоз лесно ще може да се докаже вината на колектора. Специално е записано, че органите на МВР трябва да оказват съдействие на Комисията за защита на потребителите при установяване на фактите дали някой колектор не е превишил правата си. На нарушителите ще налагат глоби в размер от 10 хил. до 50 хил. лв.

Изискват капитал от 500 хил. лв.

Вадят от бизнеса бивши затворници

Правят регистър с фирмите от бранша

В колекторски компании няма да работят осъждани за престъпления от общ характер.

Със събиране на дългове няма да може да се занимават бивши затворници. Задължения ще може да бъдат прехвърлени за събиране само на колекторски фирми, които са регистрирани в Министерство на икономиката, предвижда подготвеният законопроект.

За да бъде вписана в регистъра на колекторите една компания, нейните шефове, както и наетите служители, не трябва да са осъждани за престъпления от общ характер и да не са обект на наказателно преследване за престъпления против собствеността, престъпления против паричната и кредитната система и за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, като срещу тях не трябва да има образувани изпълнителни производства за събиране на публични задължения в големи размери. Ако някоя колекторска фирма вече е регистрирана в Министерството на икономиката, но някой от нейните шефове или служители бъдат осъдени за престъпление от общ характер или за престъпления против данъчната и осигурителната система, ще загуби правото да събира задължения. В момента всяка фирма или гражданин, дори осъден за тежко престъпление, може да събира задължения.

Със събиране на вземания ще може да се занимават само фирми, регистрирани в България или в страни от ЕС, които имат капитал от поне 500 хил. лв., предвижда новият закон. Освен това колекторите ще трябва да имат застраховка “Професионална отговорност”.

Дават срок 12 дни за доброволно плащане

Няма да налагат допълнителни такси

Може да оспорвате

Хората ще имат право да получат всички документи, на основанието на които колектори искат да платят определена сума.

Събирачите на дългове няма да имат право да налагат каквито и да било такси или да искат от хората да платят нещо повече от първоначално дължимото, освен законната лихва, предвижда подготвеният законопроект. Целта е задължение от 10 лв. да не може да нарасне до 200-300 лв., ако бъде продадено на компания за събиране на вземания.

Преди да прехвърли задължението за събиране от колекторска фирма, компанията, която има някакво вземане от гражданин, ще трябва да му изпрати уведомление. В това уведомление трябва да са посочени размерът на вземането, неговото основание, датата, на която е трябвало да бъде платено, изплатените досега суми (главница, лихви и други), както и на кого задължението ще бъде прехвърлено, предвижда новият закон.

С уведомлението кредиторът ще трябва да покани длъжника да плати доброволно в срок от две седмици. В поканата трябва да е посочена банкова сметка за внасяне на парите или друг подходящ начин за плащане. Ако гражданинът плати доброволно задължението си в двуседмичния срок, задължението му няма да бъде прехвърлено на колекторската фирма и тя не трябва да предприема никакви действия срещу него.

Длъжникът ще има право да отправи към колектора всички възражения, които има и към компанията, с която първоначално е имал отношение. Длъжникът има право да оспори вземането в срок от три месеца, предвижда проектозаконът. Това означава, че ако например не сте съгласни с размера на получената сметка и затова не я плащате, ще може да обжалвате, независимо че сумата е предадена за събиране на колекторска фирма.

Длъжникът ще има право да поиска и всички документи, на основанието на които искат той да плати някаква сума. Сега има случаи събираните вземания да са с изтекла давност, вече да са платени или да произтичат от нищожни, неравноправни клаузи, но гражданите не могат да оспорят, че дължат сумата, защото не им дават информация от колекторската фирма.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"