Връчиха първите награди за фотография на името на Анастас Карастоянов

В Художествената галерия на град Самоков бяха връчени първите награди за фотография на името на Анастас Карастоянов.

Анастас Николов Карастоянов /1822-1880 г./ е роден в Самоков и е син на първия книгоиздател в България, Никола Карастоянов. Заминава за Белград и изучава фотографсикия процес и майсторство в ателието на Анастас Йованович, който също е българин и е придворен фотограф в Белград. Йованович предоставя ателието си на Карастоянов и самоковецът прави там знаменитите си портрети на Васил Левски като легионер в Легията на Георги Раковски. През Руско-турската освободителна война е военен кореспондент.

Карастоянов не само е първият български фотограф, но и първи от рода на цяла плеяда големи, български фотографи, след тях са синовети му Иван и Димитър и внуците Божидар и Бончо Карастоянови.

Кметът на Самоков, Владимир Георгиев връчи награди на първите отличени в Националния конкурс за фотография "Анастас Карастоянов" - Милан Христев и Златко Латев. "Искахме да придадем на наградата по дълбок смисъл и стойност, защото нейния патрон е положил основата на фотографията в България. И тук не става въпрос само за художествения, но и за историческия аспект. Защото фотографията не е само изкуство, тя е и носител на ценна информация, на фактология и исторически доказателства.", каза Георгиев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветан Томчев

Този уебсайт използва "бисквитки"