Все по-малко млади португалци имат дом

В Люксембург дават 1,5 млн. евро

Драма с наемите в Турция

Проблемите с намирана на жилище в големите градове в Европа стават все по-чести. Португалия, Турция и дори богатият Люксембург се борят с предизвикателството да осигурят достъпни жилища за своите граждани, пише Евронюз.

Все повече млади хора в Португалия нямат възможност да купят собствен дом. 55% от родените между 1977 г. и 1986 г. португалци са притежавали жилище до достигане на 25-годишна възраст. Но само малко над една четвърт от хората, родени след 1997 г., са успели да постигнат това.

В някои големи градове в Турция има драма с жилищата под наем. Наемите в Анкара и Истанбул нараснаха над два пъти за година, а сред причините за това е високата инфлация. Правителството в Турция наложи таван от 25% на ръста на наемите на жилищни имоти. Но според експерти това само засили напрежението, карайки много собственици на имоти да използват всякакви средства, включително незаконни, за да гонят наематели и да намират други, готови да платят по-високи цени.

Жителите на Люксембург са сред най-богатите в ЕС, но високите цени на жилищата правят живеенето в тях почти невъзможно за много хора. Наемането на двустаен апартамент струва най-малко 2000 евро. Все повече жители на Люксембург преминават границата, за да живеят в Германия, Белгия или Франция, само защото наемите и цените на имотите там са по-ниски. В Люксембург новите апартаменти струват средно 13 хил. евро на кв. метър, а цената на по-старите достига 10 700 евро на квадрат. Средната цена на жилище в Люксембург е 1,5 млн. евро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"