Все повече родители в Търново смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана

Пада възрастовата граница на младежите, посягащи към наркотиците

Намалява броят на младежите във Велико Търново, употребяващи хероин през последната година. Това сочи анализът за 2017-та на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивния информационен център по наркомании в община Велико Търново.

Наблюдава се, обаче сериозно увеличение на употребата на амфетамини и други стимуланти, особено сред по-младото население на Старата столица. През изминалата година абсолютно безконтролно е било разпространено пушенето на наргиле сред тийнейджърите, а практиката показва, че има родители, които поощряват децата си да пушат наргиле, вместо цигари, споделят специалистите. Те са разтревожени и от факта, че възрастовата граница на младите хора, които посягат към наркотиците, пада с всяка година. Запазва се и тенденцията да се откриват нови ХИВ – позитивни сред употребяващите венозно наркотици. Нарастват и социалните проблеми при младите хора, като бягство и отпадане от училище, рисково сексуално поведение, криминални прояви.

През 2017 г. великотърновските специалисти са имали и случай на зависимост към хазарта.

Превантивният информационен център по наркоманиите в общината е провел през годината 25 индивидуални психологически консултации с клиенти, зависими от наркотични вещества, хазарт и алкохол В сравнение с 2016 г. специалистите отчитат двойно увеличение на мъжете, злоупотребяващи с алкохол, потърсили помощ в Центъра.

Друг тревожен факт е, че все по-често се срещат родители, които смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана от децата. Повишава се и толерантността сред младите хора относно употребата на марихуана, като я смятат за по-безвредна от пушенето на тютюневи цигари.

През изминалата година Общинският съвет по наркотични вещества във Велико Търново е провел обучение на родители и медицински сестри с цел запознаване с начините за ранна намеса и оказване на помощ и подкрепа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"