Все повече ученици работят през лятната ваканция

Все повече ученици работят през лятната ваканция. В Пловдив са издадени над 400 разрешителни на работодатели, които са наели ученици под 18 години на трудов договор. Условията са по-специфични, а разрешението за работа трябва да е заверено от Инспекцията по труда, информира БНТ. Това е причина голяма част от фирмите да не търсят ученици, въпреки липсата на кадри на пазара на труда.

Учениците се наемат за летните месеци основно в сферата на ресторантьорството, услугите и търговията. Зад витрините за сладолед и басейните в Пловдив има доста младежи, които използват лятото, за да получат първите си заплати.

"Исках да работя, за да ми е запълнено времето, като за първа работа да видя какво е, защото тепърва ще ми предстои да работя много. Трябваше ми медицинско, че съм здрава, защото работя с храна, трудова книжка", разказа Красимира Събева.

Към тези документи работодателят трябва да има съгласие на родителите, оценка на риска, становище на службата по трудова медицина как дадената работа би се отразила на физическото и психическото здраве на ученика, както и длъжностна характеристика.

Работодателите споделят, че заради големия набор от документи трудно наемат ученици под 18 години, но пък са на мнение, че те са най-мотивирани да докажат себе си и работят изключително старателно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"