ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

Обучават преподаватели и студенти да внедряват безопасно AI в класната стая и академичната аудитория

120 педагози от варненските училища, студенти и преподаватели ще бъдат обучени тази есен да внедряват безопасно AI технологии в академичната аудитория и класната стая. Проектът „Изкуственият интелект в образованието“ е на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и започва през октомври. Лектор ще е етичният хакер и директор на “Cyber360 Academy” Симеон Нгуен, а проектът е част от програмата „Младежки дейности 2024“ на Община Варна, съобщиха от висшето училище.

Участниците ще минат пред сепия обучения в различни модули, които включват преглед на различни AI инструменти в образованието, основи на ChatGPT и Gemini, техните възможности и приложението им в училища и университети, разглеждане на DALL-E и подобни AI инструменти за създаване на визуално съдържание, стратегии за интегриране на AI в различни учебни дисциплини. Темите ще бъдат насочени към практическото приложение и етичните предизвикателства в използването на изкуствения интелект. Ще бъдат разгледани реални примери за успешно внедряване на AI в училища, ще се анализират казуси и ще се дискутират потенциалните проблеми и тяхното решаване.

Проектът „Изкуственият интелект в образованието“ ще помогне на учителите, преподавателите и студентите да използват AI като инструмент за обучение, без да се превръща в заместител на ученето. Лекторът Симеон Нгуен е завършил системно програмиране и е в IT сферата повече от 10 години. Притежава бакалавърска степен по психология и е университетски преподавател по етично хакерство. Той обучава служители и компании как да се предпазват от киберзаплахи. През миналата година Симеон Нгуен бе лектор на серия от курсове на Варненския свободен университет по киберсигурност в образованието, които преминаха при голям интерес. Настоящият проект е резултат от анализа на мненията на участниците и желанието им за надграждане на знанията и уменията им, подчертаха от ВСУ „Черноризец Храбър“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"