Вучевич: Отварянето на моста в Митровица е опасен ход и застрашава оцеляването на сърбите

Премиерът на Сърбия Милош Вучевич каза днес, че отварянето на моста над Ибър в Митровица би било опасен ход, който би застрашил оцеляването на сърбите в Косово и Метохия, съобщава белградският „Политика”.

На въпрос дали очаква Европейският съюз да предприеме някакви конкретни стъпки, имайки предвид изказването на Мирослав Лайчак, че налагането на решението за отваряне на моста е против волята на гражданите и че не допринася за нормализирането на отношенията, и че ще бъде обсъден на следващата среща в Брюксел, Вучевич отговори: „Ще го последваме“.

 „Най-важното е, че KFOR преди всичко не позволява отварянето на моста между Северна и Южна Митровица, защото аз разчитам най-много на тях по този въпрос. Отварянето на моста ще бъде цунами за оцеляването на сърбите в Митровица“, каза Вучевич пред репортери в Ниш.

Вучевич заяви, че отварянето на моста би било „катастрофа“ и че то директно отменя всички разговори, всички споразумения, обезсмисля процеса на диалог, въпреки че Сърбия остава ангажирана с процеса на диалог.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"