Вучич: Лавров е прав, Западът има двойни стандарти

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че руският външен министър Сергей Лавров е прав, когато казва, че Западът има двойни стандарти и че следователно Русия все повече ще използва "прецедента на Косово" в политиката, съобщава белградският „Политика”. Вучич направи коментара в Париж, отговаряйки на журналистически въпрос относно изказването на Лавров, че т.нар Косово се отдели без референдум и Западът го аплодира.

"Така е, няма дилема. Що се отнася до мен, Лавров е прав, защото когато взеха Косово от нас, устата им бяха пълни с човешки права и житейски съдби, а по отношение на Крим се позовават на Устава на ООН, който не ни даде нищо ново, което искахме“, каза Вучич.

Той добави, че това вече се превръща в политическа болка на Запада и те не знаят какво да правят с това.

"Руснаците все повече ще използват косовския прецедент в политиката", добави Лавров и заяви, че Сърбия е подложена на натиск години наред още преди началото на спецоперацията в Украйна.

Помолен да коментира изказването на пенсионирания генерал Момир Стоянович, че решението за Косово е въпрос на референдум, но първо трябва да се създадат условия, той каза, че не може да има референдум дали ще дадем Косово, защото това няма да се случи.

"Какъв въпрос за референдум? Ще дадем ли Косово? Няма да го дадем и няма да отидем на референдума", каза Вучич.

Той добави, че няма проблем да отидем на референдум за лития, но само когато видим какви гаранции ни дават от Европа и по този въпрос, предава Танюг.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"