Въвеждат нов данък за туристи в Гърция

Даваме допълнително от 0,25 до 4 евро на нощ

От началото на 2018 г. в Гърция влиза в сила нов данък за туристите. Той е в размер от 0,25 до 4 евро на нощ за престой в хотел или къща за гости в зависимост от тяхната категория. Чрез този данък правителството на Гърция се надява в хазната да влязат над 80 млн. евро. Но според хотелиерите новият данък ще нанесе удар върху туристическата индустрия – намаляване на чуждестранните туристи и съответно на приходите, което пък може да доведе до загуба на хиляди работни места.

Законът, според който всеки турист в Гърция плаща допълнително за пребиваването си в хотел, беше приет още през май 2016 г., но беше решено той да влезе в сила от 1 януари 2018 г.

“Данък пребиваване” се дължи от туристите за всеки ден, в който са отседнали в хотел, апартамент или квартира, която се дава под наем с такава цел. От гостите на 5-звездните хотели се събира такса от 4 евро на нощ, за 4-звездните таксата е 3 евро, за 3-звездните е 1,5 евро. При хотелите с по-ниска категория се събира данък от 0,5 евро на нощ. За наемане на апартамент с една или две спални се събира такса от 0,25 евро, за тези с три стаи – по 0,5 евро, а за 4-стайните апартаменти – по 1 евро на нощ.

Според някои експерти, вместо печалба за държавата, новият налог за туристите ще свие приходите на сектора с 435 млн. евро поради намаление на гостите в страната. Което пък ще доведе до загуба на над 6 хил. работни места.

В Гърция туризмът дава около 20% от брутния вътрешен продукт на страната, като в бранша работят около 1,3 млн. души. Очаква се тази година Гърция да бъде посетена от около 30 млн. чуждестранни туристи, които ще похарчат средно по 600 евро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"