Въвеждат стандарт за наличие на климатик в апартаменти под наем

Смъртните случаи от топлина в САЩ нарастват

Някои наемодатели се противопоставят на правото на климатизация

12% от домовете в САЩ нямат климатик

Лятото в Ню Йорк е трудно за Антъни Гей и семейството му. Малък, преносим климатик в спалнята му е единственото облекчение, което имат от високите температури в техния дом под наем в Бруклин. “Останалата част от апартамента е буквално непоносима за преминаване”, каза 40-годишният Антъни Гей, чийто астматичен син трудно диша в жегата.

Топлината може да бъде убиец. Приблизително 350 нюйоркчани умират преждевременно всяка година поради екстремни горещини, според градски доклад за смъртността. Липсата на достъп до климатик у дома е най-важният рисков фактор за подобни смъртни случаи, пише в доклада.

Въпреки това в САЩ около 12% от домовете, или около 12,7 млн. домакинства, нямат достъп до климатик. Много други имат някакъв климатик, като Антъни Гей, но това не достатъчно, за да победят жегата. Най-често домове с малък или никакъв климатик се обитават от хора с ниски доходи - често наематели. Това ги прави уязвими, тъй като изменението на климата прави горещите вълни по-чести, по-интензивни и по-дълготрайни. Топлинният стрес убива повече хора в световен мащаб всяка година, отколкото всяка друга причина, свързана с климата, според Световната здравна организация, и много от тези смъртни случаи се случват на закрито.

Малък, но нарастващ брой американски щати, градове и окръзи са приели законодателство, което налага стандарти за максимална температура на закрито за жилища под наем. През последните пет години шест населени места в САЩ, включително Ню Орлиънс и окръг Кларк, Невада, са приели такива закони за охлаждане, в сравнение със само седем през предходните две десетилетия, показва проучване на Ройтерс.

Сега двата най-големи населени центъра в САЩ - Ню Йорк и окръг Лос Анджелис, както и Остин, Тексас, предлагат нови максимални температури на закрито за наемателите. Ню Йорк предлага ограничение от 78 градуса по Фаренхайт (26 градуса по Целзий), а Остин обмисля 85 градуса по Фаренхайт (29 градуса по Целзий), докато окръг Лос Анджелис все още не е формализирал целта си. Предложенията на Ню Йорк и Остин ще изискват наемодателите да инсталират охладителни системи, като се има предвид трудността при преоборудването на стария сграден фонд, за да се позволи по-добър въздушен поток и други пасивни мерки.

Предложенията за промени създават конфронтация с мощни лобита на наемодатели.

Подобни законопроекти в други юрисдикции - Калифорния, Тексас и Хот Спрингс, Арканзас, се провалиха през последните години, след като групи на наемодатели казаха на политиците, че ще трябва да повишат наемите, за да компенсират разходите за модернизиране на домашните електрически системи и добавяне на климатик.

Законодателният орган на Калифорния поиска от експерти да изработят препоръки, които бяха публикувани този юни, предлагайки максимум от 82 градуса по Фаренхайт (28 градуса по Целзий) в затворени пространства, само за новопостроени жилища.

Законопроектът в Ню Йорк може да има по-добри шансове да бъде приет, тъй като кметът Ерик Адамс направи въвеждането на политика за таван на температурите на закрито до 2030 г. една от целите на своята администрация. Законопроект изисква в жилищата под наем да се поддържат до 78 градуса по Фаренхайт. Ако промяната бъде одобрена, мярката ще засегне около 750 000 наематели, които нямат климатик.

Въпреки че климатиците формират около 4% от общите емисии на парникови газове в света, които подхранват изменението на климата, изследванията показват, че те също така спасяват животи. Проучване показва 75% спад в броя на смъртните случаи, свързани с жегата в САЩ в горещите дни през втората половина на 20-ти век, след въвеждането на климатика.
Смъртните случаи, свързани с жегите, са недостатъчно отчетени в световен мащаб, казват епидемиолозите.

Организацията на обединените нации в доклад от тази година заяви, че между 2000 г. и 2019 г. приблизително 489 000 смъртни случая, свързани с горещината, са настъпили всяка година, като почти половината от тях са в Азия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ройтерс

Този уебсайт използва "бисквитки"